Tyto prvky mohou ve vaší zahradě sloužit pouze jako dekorace, nebo mohou plnit i nějaký praktický účel. Pro výstavbu okrasných stěn a zídek se skvěle hodí menší i větší terénní nerovnosti. Bylinková zahrádka může zároveň posloužit jako posezení u ohniště a svah, který potřebuje zpevnit, lze hravě proměnit ve skalku osázenou okrasnými rostlinami. V plotu můžete vytvořit vegetační výklenky pro pěstování různých rostlin, nebo jeho povrch nechat obrůst popínavými rostlinami. Podle účelu, který bude daná zahradní stavba plnit, pak vybírejte vhodné prvky pro její provedení.

Stavby z okrasných svahových tvárnic

Již dlouhá léta jsou pro výstavbu okrasných prvků v zahradách v oblibě svahové tvárnice („svahovky“) z lehkého keramického betonu. Tento přírodní materiál i díky provedení v zemitých barvách do zahrad skvěle zapadá. Na rozdíl od dřeva nebo plastů je bezúdržbový, nedegraduje a má velmi dlouhou životnost. V porovnání s běžným betonem mají také svahovky z lehkého betonu mnohem nižší hmotnost, a při stavbě se s nimi tedy tolik nenadřete.

Svahovky jsou k dostání v různých variantách umožňujících stavbu jednoduchých i členitých sestav, s vegetačními výklenky pro pěstování vhodných druhů rostlin i bez nich. Fantazii se meze nekladou. Čím pevnější vazba, tím lepší statické vlastnosti. Díky šikovným prostupům je lze také zpevnit pomocí železobetonových výztuh.

Multifunkční zahradní prvek Playstone

Playstone je speciální typ svahovky, která má díky svému důmyslnému tvaru ještě širší možnosti využití. S trochou nadsázky lze říct, že s touto jednou tvarovkou, vybavíte celou zahradu. Prvky Playstone využijete pro stavbu opěrné i pohledové stěny nebo okrasné zdi s členitým i hladkým povrchem. Budou sloužit jako bylinková zahrádka nebo vysoký záhon. S přidáním betonových či plastových doplňků s nimi také hravě vytvoříte lavičky, odkládací plochy nebo třeba odpadkový koš. Inspirujte se v naší galerii.

On-line katalog

V on-line katalogu okrasných stěn na www.liastone.cz najdete nejen další inspiraci v podobě fotek, ale také ukázky skladeb a sestav, které lze z nabízených svahovek realizovat.

Další sortiment zahradní architektury

Podívejte se i na další sortiment LiaStone, který zahrnuje více než 20 druhů betonových dlažeb v moderních barvách a další prvky betonové zahradní architektury.

Pokud si vyberete a objednáte on-line, získáte navíc 10% slevu na celý sortiment LiaStone.