Ochranným nátěrem nebo pletivem jste zřejmě stromy opatřili už na podzim v rámci zazimování zahrady. Pokud ale ve vaší oblasti napadlo více sněhu, než jste očekávali, zvířata mohla po sněhové přikrývce přicupitat k výše položeným, neochráněným částem stromu. Jestliže okousala jen horní větve stromu, není to ještě taková katastrofa. Silně okousané větve odstraníme a rány ošetříme stromovým balzámem, latexem nebo štěpařským voskem.

Ohlodaný kmínek představuje větší problém. Na rány po okusu je nejlepší použít stromový balzám, protože štěpařský vosk se při nízkých teplotách špatně roztírá. Profesionální zahradníci doporučují také kravinec smíchaný s rašelinou či jílem, jelikož obsahuje mnoho stimulačních látek, které stromům prospívají.

Kmínek zcela okousaný kolem dokola bývá znamením, že šance na záchranu stromu bude mizivá. Naděje ale umírá poslední, a tak se ještě můžete poradit s odborníkem, zda stromek nepůjde na jaře přeroubovat nebo přemostit. Vyplatí se to zejména v případě, že pěstujete nějakou zvláštní a méně dostupnou odrůdu, o kterou opravdu nechcete přijít.

  • Tip: Máte-li na neoplocené zahradě problém s hladovou zvěří, nechávejte jí po prořezávce uříznuté větve ovocných stromů stranou na hranici pozemku, aby si pochutnala na nich, a nikoli na rostoucích živých stromech. Stoprocentní ochranu to samozřejmě nezaručí, kmeny je stále potřeba chránit klasickým způsobem - pletivem, rohožemi, nátěrem apod.