Pokud si s tím nechcete příliš lámat hlavu, můžete vyrazit do supermarketu či chovatelských potřeb a zakoupit směs přímo určenou pro příkrm ptáků, a to nejlépe takové, které obsahují spoustu semínek slunečnice. Ta jsou totiž podle ornitologů pro ptáky nejvhodnější zimní stravou. Slunečnicová semínka lze doplnit semínky máku, lnu, loupaného ovsa, pšenice, prosa či řepky. Lahůdkou jsou pro ptáčky vlašské ořechy a různé bobule, které se drží na keřích déle do zimy. Kosi, drozdi a vrány si pochutnají i na rozkrájeném jablku.

Sýkorky, strakapoudi a brhlíci ocení hovězí lůj zavěšený na stromě. Pozor ale, pokud teploty klesnou pod -10 °C, lůj byste měli načas schovat, aby ptáčkům neztuhl ve střevech. Při holomrazech je také důležité myslet na to, že přírodní zdroje vody jsou zamrzlé, a ptáci tak mohou trpět žízní. Vystrčte jim ven pítko s vodou, i když to bude třeba jen na pár hodin, než voda zmrzne. Máte-li na zahradě jezírko, prolomte svrchní krustu, aby se drobní živočichové mohli napít.

Rozmanité krmivo může na vaši zahradu přilákat nejrůznější druhy ptáků, kteří v zimě marně hledají dostatek potravy v přírodě. Stává se, že si vaše teritorium oblíbí a budou se sem vracet i za teplých letních dnů. Je však opravdu potřeba nezaměňovat krmítko s odpadkovým košem a neplnit ho zbytky z kuchyně - ptáci by po takové stravě mohli uhynout. Nevhodné jsou zejména potraviny slané či jinak kořeněné, nebezpečné jsou samozřejmě také sladkosti, uzeniny či přepálený tuk. Problematický je i chléb a vůbec pečivo z kynutého těsta.