Asociace biobazénů a jezírek při Svazu zakládání a údržby zeleně vyhlašuje již třetí ročník soutěže Koupací jezírko roku. Cílem soutěže je ukázat odborné i laické veřejnosti, že je možné využívat ke koupání u rodinných domů či rekreačních objektů taková zařízení, kde je voda čištěna biologicky nebo biologicko-mechanicky bez použití chemických prostředků.

Koupací jezírko:Uměle založené nádrže s vodou bez přítoku a odtoku, které jsou využívané ke koupání, rozdělené na užitkovou a regenerační zónu. O úpravu vody se stará zooplankton a sedimentace. K vynášení živin dochází pravidelným řezem rostlin a odstraňováním sedimentu.
Biobazén:Uměle založená nádrž s cirkulací vody bez přítoku a odtoku, která je využívána ke koupání. Základním principem úpravy vody je zejména nárůst biofilmu na pevném povrchu takzvaného biofilmového filtru. K vynášení živin dochází odstraňováním biofilmu a sedimentu.
Ostatní:Uměle založené nádrže bez přítoku a odtoku, které jsou využívané ke koupání. Základním principem úpravy vody je jiná technologie, než je uvedena u koupacích jezírek a biobazénů.

Koupací jezírka a biobazény jsou prvky zahradní a krajinářské architektury, které plní nejen rekreační funkci, ale i funkci mikroklimatickou, estetickou a ekologickou. Mnoho zajímavých příkladů přinesl loňský ročník soutěže, do kterého přihlásili tvůrci deset děl. Silně obsazená byla především kategorie „biobazén“, což jsou zařízení připomínající potoky nebo říčky. Voda v nich cirkuluje a základním principem jejího čištění je odstraňování mikrobiálního biofilmu z pevného povrchu takzvaného biofilmového filtru, zároveň s odstraňováním sedimentu ze dna takového přírodního bazénu.

Čtyři členové odborné poroty všechna díla osobně navštívili a prvním místem ocenili biobazén u sídla firmy Green Engineering v Olešné na jihu Čech. Všechno je zde připraveno tak, aby mohli zástupci firmy klientům ukázat principy a systémy fungování biobazénu. Je zde kladen důraz na reprezentaci, jednoduchost, sdělnost, ale současně na to, aby se vytvořilo harmonické prostředí pro rodinný život.

Příkladem malého biobazénu v zahradě bylo dílo ateliéru Living in green, které realizovala společnost Gabriel. V množství nejrůznějších prvků hustě zastavěné Prahy je zahrada téměř prázdným, travnatým parterem s plochou jezírka na jedné straně a dvěma velkými stromy na straně druhé. Přírodní bazén je téměř u oplocení, krytý okrasným záhonem a ponechává plochu trávníku pro nejrůznější využití.

Třetí místo mířilo do Vizovických vrchů, kde v zahradě podle projektu Jiřího Červeného přestavěla firma Acris okrasné jezírko na biobazén. Celá zahrada je krásná a upravená, jezírko harmonuje s posezením navazujícím stylově na dům umístěný v táhlém kopci.

Cenu Oase získalo jezírko pro plavání i rekreaci v Turkovicích, které do soutěže přihlásila společnost OK zahrady. Koupací jezírko organického tvaru je situováno do rohu pobytové zóny u terasy. Kombinace zídky, vršeného kamene a přísně skládaného okraje hluboké části je velmi zajímavá. Celý prostor je velmi přívětivý pro život a je jasné, že se tady opravdu žije.

Životaschopnost koupacích jezírek s biologickým čištěním dokazuje dílo firmy Zahradnictví Šimková v Bystřici nad Olší, které vzniklo již v roce 2006 a bylo tak v té době průkopnickým činem. Po zásluze si odneslo čestné uznání. (titulní foto)

Informace k soutěži Koupací jezírko roku 2021:

Přihlášku do soutěže může podat každá fyzická nebo právnická osoba, která dílo prováděla nebo se podílela na jeho financování, projekci nebo realizaci, či je provozovatelem nebo vlastníkem stavby.

Uzávěrka přihlášek je 31. 3. 2021. Hodnocení soutěžních děl se uskuteční 2.-3. 6. 2021. Zde najdete soutěžní pravidla a přihlášku.