Proč zrovna solární sprcha?

Vaši přátelé ji na zahradě asi taky nemají, možná se tedy ptáte, proč si pořídit zrovna ji?

Na co se zaměřit při výběru solární sprchy?

Přesvědčili jsme vás a začínáte o ní uvažovat? Dobře děláte. Opravdu není proč se jí bát, navíc ušetříte nějakou tu korunu za ohřev vody. V případě solární sprchy se o to postará solární energie, vy dodáte jen vodu.

Krok číslo jedna: Kam sprchu umístit?

Aby vám sprcha dobře sloužila, je důležité najít jí vhodné místo. Jde o solární sprchu, takže by to mělo být místo, kam po většinu dne dopadají sluneční paprsky. Mělo by být také v závětří, je třeba zajistit i odtok vody.

Krok číslo dva: Vyberte si typ solární sprchy

Jakou solární sprchu vlastně chcete? Dáte přednost pevné solární sprše, nebo té přenosné?

  • Když už někdo má solární sprchu, většinou jde o tu pevnou, která se instaluje do pevné podložky. Je bytelnější, disponuje větším zásobníkem na vodu a stojí o něco víc než přenosná solární sprcha.
  • Plánujete solární sprchu stěhovat z místa na místo? Vsaďte na přenosnou sprchu s odlehčenou konstrukcí, které stačí zajistit přívod vody. Počítejte ale s nižší kvalitou, menším zásobníkem vody a taky absencí oplachu na nohy.

Krok číslo tři: Jak velký potřebujete zásobník?

Asi nejdůležitějším kritériem při výběru solární sprchy pro vás bude velikost zásobníku na vodu. Rozpětí je široké, proto si sami položte otázku, kolik lidí ji bude pravidelně používat.

Víte, že pro 2 lidi stačí zásobník na 8 litrů vody, rodina ale bude potřebovat minimálně 20litrový zásobník? Když vás bude ještě víc, sáhněte po zásobníku o objemu 40 litrů.

Mezi další důležité parametry patří použité materiály a stabilita sprchy, někdo ocení i polohovací sprchovou hlavici nebo tu mísicí, která vám umožní nastavit si vodu o teplotě, kterou máte rádi.

Náš tip: Na trhu najdete i solární sprchu s oplachem nohou, který je fajn hlavně před vstupem do bazénu.

Krok číslo čtyři: Jak o solární sprchu pečovat?

Solární sprcha je poměrně nenáročná věc. Přesto je třeba jednu věc nikdy nepodcenit. Tou je pravidelná výměna vody v zásobníku. Zabráníte tím množení bakterií i usazování vodního kamene.