Dřevo chraňte přístřeškem a nepodceňte zastínění dřevěné pergoly

Dřevěné zahradní pergoly budou zřejmě první volbou, která vás napadne. Dřevo zapadá přirozeně do zahrady, a když si pergolu ze dřeva postavíte svépomocí, stačí pár trámů a máte hotovo. Pořizovací náklady můžete navíc snížit o recyklované dřevo, které vám zbylo např. z plotu nebo podlah. Problém nastane, pokud starší prkna napadl červotoč nebo dřevomorka a vy si toho před stavbou pergoly nevšimnete.

Ať se rozhodnete pro koupi nového materiálu, nebo ne, o dřevěnou pergolu se budete muset pravidelně starat. Jinak vám začne plesnivět, dřevo se bude kroutit, nebo dokonce praskat. Doporučujeme tedy investovat do nového dřeva a pergolu ihned ošetřit přípravky na ochranu před plísní a dřevokazným hmyzem a poté kvalitním nátěrem. Nejméně každých 5 let je potřeba natírání zopakovat.

Trochu práce vám může usnadnit dobře zvolený přístřešek pergoly, který bude přesahovat přes základní konstrukci. Běžně se prodávají v několika barvách asfaltové šindele, kterým nevadí povětrnostní vlivy. Nejpoužívanější krytinou na pergolu jsou polykarbonátové desky. Jsou jen lehce zabarvené, takže propouští dostatek světla. V létě vám ale pod nimi bude horko. Milovníci přírodních materiálů ocení rákos. Rákosová krytina nepůsobí nápadně, ochrání před sluncem, ale už ne před deštěm. V případě zastínění dřevěné pergoly můžete zvolit také praktickou posuvnou markýzu. Výhodou je velký výběr barev látek i jejich odolnost proti vlhku, plísni a UV záření.

Hliník nepustí ani kapku vody

Proto jsou stále oblíbenějšími hliníkové pergoly. Jejich stavba je rychlá, prostor hned připravený k užívání a oproti dřevěným pergolám jsou nenáročné na údržbu. Hliníku nevadí povětrnostní vlivy, silné slunce ani voda. Hliníkové stojky se už běžně lakují těmi nejlepšími práškovými barvami. Na přání můžete mít pergolu bílou, černou, šedou i hnědou. Místo natírání a starání se o pergolu vám tak zůstane čas na rodinu a přátele. Další výhodou hliníku je jeho nehořlavost, proto se nemusíte bát pod pergolou grilovat.

Mezi nejmodernější zahradní pergoly, které splní požadavky i nejnáročnějších majitelů, patří bioklimatické pergoly. Proč bioklimatické? Chytře totiž spolupracují s přírodou, aby vám zajistily vysoké pohodlí při nízké spotřebě energie. Bioklimatické pergoly české výroby mají hliníkové lamely, které lze naklápět až po úhel 140°. Zavřené lamely do sebe bezchybně zapadnou, takže už nepotřebujete žádné vrchní stínění a ochrání kromě slunce i před deštěm. Dešťová voda odtéká do žlabu, který je schovaný v nosných nohách a není tedy vidět. Pergolu můžete doplnit venkovním topením nebo bočními screenovými roletami, které ochrání před větrem, a strávit tak venku na terase téměř celý rok.

Nákup hliníkové pergoly, ať už se střechou s otočnými lamelami, nebo s posuvnou látkou, představuje dlouhodobou investici. Proto byste měli věnovat náležitou pozornost jak výběru vhodného typu, tak použitým materiálům. Nejvýhodnější je samozřejmě využít renomovaných českých firem, které vám poradí s výběrem, pak přijedou vše zaměřit a pergolu vám profesionálně nainstalují. Některé firmy nabízejí kromě prodloužené záruky také pozáruční servis.