Co obvykle řeší jezírkáři na konci zimy a zjara?

Kdysi bývaly ještě tuhé zimy a na jaro jsme pak o to déle čekali. Dnes je to jinak, zima je spíš teplejší a o to dříve nás pak překvapí jaro. Jezírkáře v tuto dobu nejvíce trápí nadmíru velký výskyt řas. Často jde o jednobuněčnou řasu, která způsobí to, že je voda zelená. Anebo jde o vláknitou, dlouhou řasu. Důvodem pro takové zařasení jezírka na začátku jara bývá hodně živin, které se během zimy skoro vůbec neodbourávají. Většinou za to může špatné zazimování, tedy ne příliš důkladná péče o jezírko před ukončením sezony.

Hodně těchto nežádoucích živin je v organických usazeninách na dně jezírka, v tak zvaném detritu. Zbavíte se jich tak, že je odsajete vysavačem ještě před tím, než zazimujete jezírko. Čistotu jezírka komplikuje listí, které do něj napadá. A jak tlí, tak bohužel také uvolňuje nežádoucí živiny. Na dně některých jezírek se vyskytují kamínky nebo kačírek, ze kterého skoro nelze odsát usazeniny.

V zimě a na začátku jara je nevítaným návštěvníkem v jezírku fosfor. Ten může za to, že vám v jezírku nadměrně rostou řasy. Fosforu se naštěstí můžete jednoduše zbavit, a to pomocí našeho přípravku Fosfoff Pond. Bez obav ho můžete použít do studené vody, protože zatím není plně funkční biologická filtrace.

Co udělat pro vaše jezírko, když přichází nová sezona?

Jezírko pomalu připravujte na novou sezonu tehdy, když se teploty v noci pohybují delší dobu nad bodem mrazu. Nejdřív si ověřte, jestli není někde na okraji jezírka spadený kámen. Pokud ano, vraťte jej na původní místo. A přihrňte fólii, pokud někde vyčnívá. Nezapomeňte na to, že mrazivé dny způsobí to, že je fólie víc křehká, než jste zvyklí. Proto raději zkontrolujte, jestli není poškozená.

Ještě před rašením nových výhonů je potřeba zastřihnout rostliny na břehu jezírka, tedy rákos i traviny. Pokud vám na dně jezírka zůstalo ještě od podzimu listí, které tlí, vysajte jej jezírkovým vysavačem. Nezapomeňte odsát jak vláknitou řasu, tak i všechny organické usazeniny. A pak doporučujeme použít náš přípravek Attack Pond, díky kterému bude vaše jezírko dokonale dočištěné. Následně prověřte odstavené filtrační technologie a zapněte je. Jestli má vaše jezírko zimní cirkulaci, stačí jen otevřít šoupata neboli ventily a hlavní filtrační okruh bez problémů poběží. Až vystoupá teplota vody na hodnotu okolo 10 °C, tak nezapomeňte přidat startovací bakterie, které pomáhají nastavit a urychlit biologické procesy v jezírku.

Rybí kamarádi jsou v ohrožení hlavně na konci zimy

Když končí zima a nastává pomalu jaro, chovatelé bohužel řeší špatný zdravotní stav svých šupinatých kamarádů. Většinou jde o plísně na povrchu rybího těla. Nebo také trpí tak zvanou jarní virémií. Tato virová infekce se projevuje tak, že kaprovité ryby mají vypoulené oči. A objevuje se na jaře, kdy se teploty pohybují pod 20 °C. Problémem je to, že ve vodě do 10 °C se nedají použít žádné léky. Proto je velmi důležitá a také nejúčinnější prevence. Tou je především kvalitní zdroj potravy, zdravé životní prostředí, zdroj ryb z ověřeného zdroje a dostatečně prokysličená a čistá voda.

Takže jste zbavili jezírko nežádoucích usazenin a zprovoznili jste filtraci. To je výborný krok k tomu, abyste nastartovali lepší životní podmínky pro vaše rybí kamarády v jezírku. S krmením kaprovitých ryb však můžete začít až tehdy, kdy teplota vody dosáhne alespoň 8-10 °C. Nejvhodnější potravou pro ryby je vyvážené a kvalitní krmivo, můžete jim dopřát i moučné červy bohaté na bílkoviny. A chybu neuděláte ani tehdy, když do jezírka a do krmiva přidáte probiotické bakterie, které jsou výbornou prevencí před virovými nákazami a přispějí k dobré imunitě vašich šupináčů.




Příjemné chvíle u vody přeje Home Pond.