Přicházející léto svádí k pořádání zahradních slavností a zejména v jižních zemích se můžete setkat s terasami doslova zahlcenými lampiony a barevnými světelnými řetězy. U nás spíš převažuje trend skandinávské jednoduchosti, nesoucí se v duchu hesla, že méně znamená více. Při plánování rozmístění zahradního osvětlení bychom si měli nejprve ujasnit, kde světla opravdu potřebujeme z důvodu orientace, nebo dokonce bezpečnosti. Nechceme přeci, aby si někdo ve večerních hodinách vymkl kotník při hledání schodů nebo nedejbože spadl do bazénu.

K zahradním pěšinkám nebo do okolí bazénu stačí rozestavit světla solární, která po západu slunce vydrží svítit několik hodin a spolehlivě nám takzvaně posvítí na krok, přestože jejich svit není natolik intenzivní, abychom si při něm mohli číst knížku. K domovním dveřím a na terasu budeme potřebovat světla silnější, protože se chceme strefit klíčem do zámku a dobře vidět na maso opékající se na grilu. Sem se nám budou hodit především světla nástěnná, zatímco na cestičkách a mezi zelení si pohrajeme spíše se svítidly zemními a sloupkovými.

Samostatnou kapitolou je osvětlení bazénu. Když v létě udeří tropická vedra, rádi si zaplaveme v bazénu i uprostřed noci. V takovém případě přijde vhod podvodní osvětlení nebo aspoň LED pásky lemující okraj bazénu, které se dají jednoduše instalovat i dodatečně. Zajímavou alternativou jsou i speciální plovoucí světla, jež k základní orientaci také postačí.

Při nákupu venkovních svítidel je důležité sledovat jejich odolnost vůči vlhkosti, která je vyznačena stupněm krytí IP. Světla na zastřešené terase nebo v altánu by měla mít hodnotu krytí nejméně 43, lampy umístěné pod širým nebem musejí nést označení IP 55. Přímo do bazénů a vodních nádrží se instalují svítidla s krytím IP 65 a vyšším - jejich instalaci raději svěřte odborníkům.

Svítidla nezbytná pro orientaci a bezpečnost můžeme doplnit světélky s funkcí ryze dekorativní. Je na vás, zda se rozhodnete podsvítit dominantní dřeviny, nasvítit zahradní fontánku, nebo dětem vytvořit pohádkový les s bludičkami. Ačkoli se v současné době cení již výše zmíněná jednoduchost, trendem je i návrat k rustikálním lucernám a jiným světlům "jako z pohádky", která kouzelným způsobem zútulní každé zápraží, verandu či terasu.