• Ten smrk jsme museli skácet, stínil výhledu

V důsledku delší doby slunečního svitu na hladinu stoupla teplota vody a množství světla, které potřebují rostlinné organizmy pro fotosyntézu. První pomoc nabídne BIO2HUM nebo BIOSOIL od Vodnáře, které zbarví vodu do hněda, a sníží tak množství dostupného světla. Vedlejším efektem jsou nepřímé algicidní vlastnosti přípravků díky reaktivní formě kyslíku a vázání biogenní dostupnosti fosforu řasám.

  • Rostliny jsme vytrhali, už se moc rozrostly

Vodní rostliny v proudu a pobřežních zónách jezírka jsou nejen estetickým prvkem, ale vůbec základním předpokladem čiré čisté vody, protože do vody uvolněné živiny zapracují do skladby svého těla. Základními prvky biomasy rostlin jsou uhlík z CO2, dusičnany a fosforečnany, které rostlina fotosyntézou „vytáhne“ z vody. Když v jezírku rostliny nejsou, musíme vytáhnout dostupné živiny sorbenty Na dusičnany a Fosfosorb. BIO2HUM nebo BIOSOIL pomohou nepřímo, jak je napsáno výše, a uvést do vody algicidní látku přípravků Na řasy–systém nebo Guanicid pro koupací jezírka je pak razantním řešením situace.

  • Ne, dno jsme ještě nečistili, je tam bahýnko!

Sedimenty na dně jsou zanesená hlína, rozpadlé řasy, zbytky rostlin a drobných živočichů, trus ptáků, metabolity ryb. Na to vše se vrhnou heterotrofní bakterie (BAENZY start, sezóna), rozkladači, které je využijí ke svému namnožení a do vody uvolní výše zmíněné živiny.

  • To fakt musím očkovat filtrační bakterie znovu, když jsem vypnul filtraci?

Bakterie ve filtru, aby přežily, musí mít neustálý přísun kyslíku, „potravy“ a tmu. Potravou je heterotrofními bakteriemi (BAENZY – start, sezóna) do vody uvolněný amoniakální dusík, který nitrifikační bakterie ve filtru využijí ke svému namnožení a oxidaci dusíku až na dusičnany. Kolonie nitrifikačních bakterií (BAENZY Filtr) ve filtru je zdecimovaná již po několika hodinách nedostatku kyslíku a potravy, čehož důsledkem je pak zezelenání vody, pro náhlý nárůst NH4- ve vodě, čehož využijí sinice.

  • Jo, ryby už jsou pěkný, velký, nějaký kojáky a jesetery jsme přikoupili a karasi se namnožili sami

A jsme zase u živin. Více ryb, více krmení, velké ryby, hodně krmení. Hodně krmení, hodně odpadu, hodně odpadu, hodně živin a … viz výše. Držte množství ryb přiměřeně velikosti vodní plochy, 1-2 na 1 m², podle velikosti, nepřekrmujte je a krmte je prémiovým krmivem s vyváženým obsahem živin. Krmiva KOI junior, KOI senior Vodnář jsou skladbou živin optimalizovaná, aby byla maximálně zapracována do těla ryb a do vody odcházelo méně metabolitů. Rybafit navíc dodává rybám vitaminy a umožní rybám zpracovat i rostlinný fosfor z krmiva, který pak nezatěžuje vodu.

  • Dědo, ty’s fakt dal pod ty lekníny hnůj?

To se prostě stane. I když jsme již skoro profíci, neuvědomíme si následek bohumilého záměru. Rybníkáři pohnojí plánovitě, protože zadarmo téměř přes noc naroste fytoplankton, následně zooplankton a pak ryby na vrcholu potravního řetězce. Tak teď už bude vědět.

  • Ne, tester nemám. Vlastně mám, na pH.

Upřímně – to nestačí, pH mezi 6-8 neřešte, je pro biotop přirozené a souvisí s fotosyntézou a kolísáním obsahu CO2 ve vodě. Měřte buď ráno, kdy bude pH blíž 6, a večer, kdy bude blíž 8. Mimo tato rozmezí přemýšlejte, jak se změnilo vodní prostředí, příčinu eliminujte a pH upravte zpět na neutrál.

Tester Vodnář jezírka 5v1 ukáže mimo pH další důležité parametry vody. Na obsahu dusičnanů, zda není ve vodě vysoké množství. To je nad 20ppm, přebytek se dá vytáhnout sorbentem Na dusičnany. Na obsahu dusitanů na nule, že funguje nitrifikace, vzduchování a rybám nehrozí otrava. Vysoká tvrdost není přirozené prostředí povrchových vod, svědčí navíc sinicím stejně jako vysoké pH nad 8. Tvrdost stáhněte změkčovačem nebo vodu zřeďte postupně dešťovkou. Nízká alkalita může být příčinou přílišného kolísání pH. Ani studniční, ani dešťová voda nejsou pro rybníčky a jezírka přirozeným prostředím.

Přeji vám, abyste nemuseli řešit důsledky, a když, tak abyste rychle objevili příčinu. A nejvíce, ať máte hlavně pěkné chvíle u vody.

Pavel Míča

VODNÁŘ