Téma Mexika se hodí pro narozeninovou oslavu či jinou významnou příležitost, při které se nebudete váhat trochu rozšoupnout a na přípravy si vyhradíte dostatek času. Mexická tabule by totiž měla být rozmanitá; masitý základ doplní grilovaná zelenina, lupínky nachos a tortilly, chybět nesmí ani pikantní dipy různých chutí. Každý by si měl vybrat, co mu chuťově vyhovuje, a sestavit si na talíři vlastní malé menu.

Tortilly a nachos se dají koupit hotové, ale můžete si je připravit i podomácku. Pro domácí nachos smícháme hrnek hladké mouky s hrnkem mouky kukuřičné, v míse tuto směs zalijeme 3 polévkovými lžícemi olivového oleje a zhruba půl hrnkem teplé vody. Vypracujeme v hladké těsto, které rozválíme na velmi tenký plát, z něhož vykrájíme menší trojúhelníky. Pečeme je v rozehřáté troubě asi 10 minut na pečicím papíru dokřupava. Před pečením můžeme trojúhelníky posypat strouhaným sýrem a mletou paprikou.

Zapomeňte na kečup

Místo doslazovaného kečupu s přídavkem konzervantů hostům naservírujte salsu z čerstvých rajčat. Rozmixujte je s cibulí, česnekem, kouskem zelené papriky a chilli papričkou. Přidat lze také černý pepř a bylinky, například koriandr, bazalku, oregano nebo tymián.

Na mexickém stole by nemělo chybět ani pověstné guacamole, tedy dip připravený z avokáda, ochuceného chilli kořením, limetkovou šťávou a česnekem. Pro krémovější konzistenci do něj můžete vmíchat dvě lžíce zakysané smetany. Někdy se přidávají i nadrobno nasekaná rajčata a různé koření.

Někdo to rád pálivé

K samotnému grilování se nám bude hodit grilovací miska na zeleninu; pokud ji nevlastníte, kousky masa a zeleniny napíchejte na špízy. K zabalení do tortill poslouží nejlépe nudličky kuřecího masa, předem naložené do pikantní marinády z oleje a výraznějšího či rovnou pálivého koření. Zdravou přílohu sestavíme ze sezonní zeleniny - pro Mexiko jsou typická rajčata, papriky, cukety, cibule, ale také třeba kukuřičné klasy. To vše lze připravit na grilu, ochutit bylinkami a předložit k tortillám.

Ugrilovat se dají i větší chilli papričky, naplněné libovolným sýrem (ovčí, feta, ale i čedar). Před plněním je podélně rozřízněte a vydlabejte semínka; aby náplň během grilování nevytekla, zabalte papričky do alobalu nebo do plátků anglické slaniny. Grilujte zvolna, hotové papričky by měly být na skus měkké.