Tip: Grilovačka na mexický způsob

Mexická kuchyně

Autor: Shutterstock.com

Mexickou kuchyni si zamiluje každý, kdo si potrpí na pikantní a výrazné chutě. Vynechte pro jednou buřty s chlebem a uspořádejte grilovací party à la Mexiko, na kterou hosté hned tak nezapomenou.

Téma Mexika se hodí pro narozeninovou oslavu či jinou významnou příležitost, při které se nebudete váhat trochu rozšoupnout a na přípravy si vyhradíte dostatek času. Mexická tabule by totiž měla být rozmanitá; masitý základ doplní grilovaná zelenina, lupínky nachos a tortilly, chybět nesmí ani pikantní dipy různých chutí. Každý by si měl vybrat, co mu chuťově vyhovuje, a sestavit si na talíři vlastní malé menu.

Mohlo by vás zajímat

Tortilly a nachos se dají koupit hotové, ale můžete si je připravit i podomácku. Pro domácí nachos smícháme hrnek hladké mouky s hrnkem mouky kukuřičné, v míse tuto směs zalijeme 3 polévkovými lžícemi olivového oleje a zhruba půl hrnkem teplé vody. Vypracujeme v hladké těsto, které rozválíme na velmi tenký plát, z něhož vykrájíme menší trojúhelníky. Pečeme je v rozehřáté troubě asi 10 minut na pečicím papíru dokřupava. Před pečením můžeme trojúhelníky posypat strouhaným sýrem a mletou paprikou.

Mexická kuchyně

Autor: Shutterstock.com

Zapomeňte na kečup

Místo doslazovaného kečupu s přídavkem konzervantů hostům naservírujte salsu z čerstvých rajčat. Rozmixujte je s cibulí, česnekem, kouskem zelené papriky a chilli papričkou. Přidat lze také černý pepř a bylinky, například koriandr, bazalku, oregano nebo tymián.

Na mexickém stole by nemělo chybět ani pověstné guacamole, tedy dip připravený z avokáda, ochuceného chilli kořením, limetkovou šťávou a česnekem. Pro krémovější konzistenci do něj můžete vmíchat dvě lžíce zakysané smetany. Někdy se přidávají i nadrobno nasekaná rajčata a různé koření.

Mexická kuchyně

Autor: Shutterstock.com

Někdo to rád pálivé

K samotnému grilování se nám bude hodit grilovací miska na zeleninu; pokud ji nevlastníte, kousky masa a zeleniny napíchejte na špízy. K zabalení do tortill poslouží nejlépe nudličky kuřecího masa, předem naložené do pikantní marinády z oleje a výraznějšího či rovnou pálivého koření. Zdravou přílohu sestavíme ze sezonní zeleniny - pro Mexiko jsou typická rajčata, papriky, cukety, cibule, ale také třeba kukuřičné klasy. To vše lze připravit na grilu, ochutit bylinkami a předložit k tortillám.

Ugrilovat se dají i větší chilli papričky, naplněné libovolným sýrem (ovčí, feta, ale i čedar). Před plněním je podélně rozřízněte a vydlabejte semínka; aby náplň během grilování nevytekla, zabalte papričky do alobalu nebo do plátků anglické slaniny. Grilujte zvolna, hotové papričky by měly být na skus měkké.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

Načítám komentáře...