Chuťově zajímavým sýrem, který lze ugrilovat přímo na mřížce, aniž byste ho museli balit do alobalu, je sýr halloumi. Pochází z Kypru a původně se připravoval výhradně z ovčího mléka, dnes už se ale vyrábí většinou ze směsi mléka ovčího, kozího a kravského. Díky pružné, kompaktní struktuře se při vyšších teplotách hned tak neroztéká, a tak je pro grilování naprosto ideální volbou. Protože je poměrně slaný, není třeba ho nijak dochucovat. Stačí jen bylinky, případně pepř. Grilovaný halloumi chutná skvěle se zeleninovým salátem či grilovanými rajčaty a cuketami. Můžete ho využít také pro vegetariánský hamburger. Pokud jste se s tímto sýrem ještě nesetkali, nejspíš vás překvapí, že mezi zuby vrže.

Na grilu tvar udrží také slovenský oštiepok, zauzený sýr výrazné chuti. Je potřeba ho často obracet a opékat ho dozlatova po dobu asi 4 minut. Uvnitř by měl být po rozkrojení měkký a vláčný. Oštiepok nemusíme nijak dochucovat, teprve na talíři ho můžeme ozdobit brusinkami, které jeho konzumaci povýší na labužnický zážitek.

Tradičně se na gril pokládají sýry plísňové s poněkud tvrdším hermelínem a krémovějším camembertem v čele. Tyto druhy je lepší podložit alobalem nebo je vložit do grilovací misky; ačkoli jsou chráněny tvrdou kůrkou, mají tendenci vytékat. Pokud vsadíte na jistotu a zabalíte je do alobalu celé, můžete je i potřít olivovým olejem smíchaným s rozetřeným česnekem a tymiánem. Potrpíte-li si na pikantnější chutě, přidejte i chilli koření a rozdrcené kuličky pepře. Hermelín by se měl opékat z každé strany po dobu nejméně 5 minut.

Sýry typu čedar a mozzarella stejně jako sýry čerstvé se hodí spíše jako náplň do grilovaných paprik či jiné zeleniny, ze které hned tak nevytečou. Vyzkoušet můžete například cuketu nebo lilek, které rozpůlíte, vydlabete, naplníte a zabalíte do alobalu. Plnicí směs může kromě různých druhů sýrů obsahovat také šunku nebo opečenou slaninu, záleží jen na vaší fantazii.