Lepidium meyenii neboli maca peruánská je původně rostlina z jihoamerických And, které kdysi obývali Inkové. Maca zde dodnes roste v horách ve výšce 3 000 až 4 000 metrů nad mořem.

Maca je zdroj mnoha živin

Nejvíce prospěšných látek najdete v kořenu této nízké rostliny. Ten obsahuje na živiny bohatou směs aminokyselin, minerálních látek a vitaminů. Konkrétně lze zmínit vitamin A, draslík, zinek, vápník, jód, ale také železo nebo fosfor.

Tím však výčet nekončí, v rostlině naleznete také steroly, saponiny, vitaminy B (B1, B2, B12), C a E a mastné kyseliny (kyselinu palmitovou nebo linolenovou).

Dodává energii, zlepšuje imunitu a zvyšuje chuť na sex

Peruánská rostlina obsahuje celou paletu potřebných živin s blahodárnými účinky. Není se tak čemu divit, že její využití je téměř všestranné.

Kombinace látek dodává člověku energii, zlepšuje psychickou pohodu a fyzickou kondici. Dále podporuje metabolismus a pro svou bohatost na vitaminy podporuje tvorbu imunity.

Velmi často je tato rostlina spojována s povzbudivými účinky v oblasti sexuální aktivity. Ne nadarmo se jí říká peruánská viagra. Látky obsažené v rostlině zvyšují sexuální výkonnost, zlepšují libido a údajně i plodnost. V neposlední řadě má silné afrodiziakální účinky.

Rostlinu lze podávat ve formě čaje. Sypkou variantu můžete rozmíchat ve vodě, ale lze s ní také ochutit bílý jogurt. V obchodech ji však naleznete také ve formě kapslí nebo tobolek.

Zdroje: doplnitvitamin.cz, amarex.cz, organickastrava.cz