Letošní ročník oblíbeného festivalu se nese v duchu motta Nebourej, transformuj!, protože téma udržitelnosti se nevyhýbá ani stavbám. Obecně se festival orientuje zejména na architekturu 20. století a současnost, ale tu a tam vás zavede i poněkud hlouběji do historie. Kam se vydat a co vše můžete zažít?

Jak se zorientovat

Klikněte na www.denarchitektury.cz a podle města, data a typu akce si vyberte, kam zamířit. Nejde jen o možnost vycházek, nabízí se také provázení s odborným výkladem, workshopy, přednášky, některé akce se zaměřují hlavně na interiéry, jiné zase na děti. Například pod názvem Hurá dovnitř! se můžete těšit na tipy i jinak běžně nepřístupných budov. Souběžně probíhá také festival Film a architektura.

S výběrem dlouho neváhejte, v některých případech je nutná rezervace předem. Navíc samotná místa si vybírají dny a dobu, po kterou vám „otevřou dveře“. Nejvíce zážitků slibuje tento víkend.

Plečnik a Šrámková

Hlavními osobnostmi festivalu se stali architekti Josip Plečnik a Alena Šrámková. Letos si totiž připomínáme 150 let narození architekta Pražského hradu, v jehož areálu se také plánuje komentovaná vycházka. V pražském kostele Nejsvětějšího Srdce Páně, který je rovněž Plečnikovým dílem, si budete moci vyslechnout hudební kompozici jako poctu tomuto architektovi.

V letošním roce zemřela první dáma české architektury Alena Šrámková, také její osobnost vám festival připomene. Zajeďte například do Chebu za její meteorologickou věží nebo se v Přerově projděte po Tyršově mostě.

Přijďte se podívat

Pod taktovkou festivalového motta máte šanci vidět a zažít mnohé povedené rekonstrukce a obnovy drobných i větších staveb plus urbanistické komplexy a krajinné kompozice. Třeba v Brně vás čeká Otevřená zahrada, vzdělávací a poradenské centrum, které patří k energeticky nejúspornějším kancelářským budovám v Evropě. Nabízí se zavítat i na prohlídku zvířecího krematoria Věčná loviště v Žižicích architekta Petra Hájka. A zajímavý zážitek slibuje kulturní centrum Telegraph v Olomouci, na rekonstrukci se podílelo studio Ječmen.

Další výlety

V Českých Budějovicích lze navštívit tiskárnu od architekta Ivana Kroupy a na ni nově navazující galerijní síň. V Libereckém kraji zamíří do Josefova Dolu patrně ti, které zajímá malá vodní elektrárna i jak si ji lze postavit (v rámci Dne architektury lze vidět i další malé vodní elektrárny, například secesní budovu na pražském ostrově Štvanice). Město Kladno mimo jiné láká na prohlídku areálu dolu Františka Josefa. V Čáslavi se představí Dusíkovo divadlo, jeho vývoj od roku 1869 až do současnosti. A tvorbu ateliéru Mjölk můžete obdivovat přímo v terénu, skrz ojedinělou dřevostavbu v Brumově-Bylnici (pro společnost Kloboucká lesní).

Podrobný program festivalu najdete zde.

Zdroj: denarchitektury.cz