Hlavním tématem nedělního vydání pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli bude permakultura, tedy trvale udržitelný způsob hospodaření. Tato metoda je trendem posledních let, ve skutečnosti se ale jedná o tradiční postupy, které dobře znali a využívali už naši předci. Zkušený zahradník Roman Kváč vysvětlí hlavní principy a ukáže v praxi, jak permakultura výborně funguje i na malém prostoru.
Bramborová věž
Pokud vás stejně jako moderátorku Terezu Hátleovou mrzí, že si můžete nové brambory dopřát je jednou ročně, určitě si nezapomeňte pořad v neděli 22. září pustit. Dozvíte se, jak si na zahradě vytvořit bramborovou věž, která vám dopřeje úrodu brambor dvakrát do roka. Překvapí vás, jak málo k tomu stačí – kromě základní konstrukce budete potřebovat jen seno, trávu, substrát, hnojivo a staré naklíčené brambory.
Kouzla s řepou
Bylinkářka Věra Stříbrská připraví společně s Petrem Pěknicem čisticí čaj s červenou řepou, který podpoří vylučování škodlivin z těla a povzbudí trávení a funkci jater. Také prozradí recept na čokoládovo-kakaové řezy, do nichž se červená řepa přidává jako jedna z ingrediencí.
Pořad Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli vysílá Česká televize v neděli v 18:25. A pokud díl nestihnete, najdete ho následně v iVysílání.
Co dalšího se v pořadu dozvíte?
- Proč permakultura prospívá přírodě a životnímu prostředí
- Jak si poradit se škůdci i bez chemických prostředků
- Jak červená řepa prospívá našemu zdraví
- Které bylinky se hodí pro detoxikaci organismu
- Jak si připravit dušenou kedlubnu jako od babičky