Chcete poznat kvalitní čokoládu jen pohledem či odlomením dílku z tabulky? Tabulka čokolády se má pěkně lesknout a odlomení dílku má doprovázet typické křupnutí. Tak si dejte kousek čokolády a pak se pusťte do našeho čokoládového kvízu.

Čokoláda má více svátků

Kdo chce slavit čokoládu, má spoustu příležitostí. Právě 13. září patří Mezinárodnímu dni čokolády. Ale koncem října si ještě připomínáme Čokoládový den. A během roku najdete řadu dalších dnů, které patří čokoládě. Tu tmavé, jindy bílé, také čokoládovým cukrovinkám, čokoládovým dortům, čokoládové zmrzlině...

Kdo čokoládu miluje, ten o ní určitě ví všechno. Platí to i pro vás?

Kakaovník roste v tropických oblastech a právě díky tomuto stromu máme kakaové boby. A díky nim zase čokoládu. Takže je pravda, že základní surovina pro výrobu čokolády skutečně roste na stromě. 

Kvalitní tmavá hořká čokoláda s nižším obsahem cukru našemu tělu svědčí. Základní surovina pro výrobu čokolády, kakaové boby, skutečně patří mezi superpotraviny.

Dejte si pozor, zda čokoláda neobsahuje například rostlinný tuk a mnoho cukru či další složky, které proces výroby zlevňují. Pak se totiž může stát, že spíš než čokoládovou pochoutku kupujete čistě cukrovinku. Ta sice chutná, ale našemu zdraví nesvědčí.

Související články