Káva patří společně s čajem k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojům na světě. Jejím původním domovem je pravděpodobně etiopská provincie Kaffa, podle níž získala své dodnes užívané jméno. Podle historiků zdejší domorodci už v 9. století objevili účinky kávových zrn, která nejdříve pouze žvýkali a později začali využívat k přípravě povzbuzujícího aromatického nápoje.

Arabica a robusta

Kávová zrna se získávají ze semen kávovníků, kterých existují stovky druhů. Zásadní roli však hrají jen dva z nich – kávovník arabský (Coffea arabica) a statný (Coffea canephora - robusta). Jedná se o celoročně plodící, stálezelené keře, které dorůstají do výšky několika metrů. Většinu světové produkce pokrývá odrůda arabica, ceněná pro svou jemnou chuť a intenzivní vůni.

Na pěstování je poměrně náročná – kromě nároků na specifické klimatické podmínky je náchylná k nemocem a napadení škůdci, mimo to první sklizeň dává až po šesti letech od výsadby, což se odráží i ve vyšší ceně. Robusta je oproti arabice odolnější a první sklizeň nabízí už po dvou letech od vysazení.

KVÍZ pro milovníky kávy. Otestujte své znalosti

Unikátní charakter

Plody kávovníků se sklízejí dvěma způsoby: pomocí česacích strojů, nebo ručně. V prvním případě stroje projíždějí řadami keřů, třesou větvemi a sbírají plody do speciálních trychtýřů – tento postup však umožňují jen plantáže s nenáročným terénem. Tradiční a stále nejvyužívanější metodou je ruční sběr. Na výsledné chuti kávy se zásadně odráží i způsob zpracování po sklizni, jako je sušení, fermentace a pražení, které nápoji dodávají osobitý charakter.

Související články