Bílý sníh padající na střechy dřevěných stánků, zdobených stovkami blyštivých světýlek. Vůně svařáku a pečených kaštanů linoucí se městskými uličkami. Zmrzlé prsty objímající kelímek s opojným nápojem. Tóny živé hudby mísící se se smíchem ostatních návštěvníků. To všechno tvoří kouzelnou atmosféru vánočních trhů, které jsou povinným rituálem každého milovníka Vánoc. Kde najdete ty nejkrásnější?

1. Vídeň, Rakousko

Jednou z nejpopulárnějších vánočních destinací je bezesporu Vídeň. Zářivá světýlka a blyštivé dekorace zdobící starobylé budovy mění jedno z nejkrásnějších evropských měst na dokonalou vánoční pohádku. Během Vánoc se ve Vídni nachází 20 menších vánočních trhů. Ujít si však nenechte ten nejznámější z nich na hlavním náměstí Rathausplatz.

Zdroj: Youtube

2. Drážďany, Německo

Vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech je nejstarší vánoční trh na světě. Jeho tradice sahá až do roku 1434, kdy si zde místní obyvatelé kupovali maso na vánoční hostinu. Ve více než 100 stáncích najdete tradiční vánoční pochoutky a samozřejmě také svařák, který si můžete nechat nalít do barevného tematického hrníčku, který poslouží jako sběratelský kousek, protože je jejich design každý rok jiný.

Zdroj: Youtube

3. Štrasburk, Francie

Štrasburk se pyšní titulem francouzské „hlavní město Vánoc”. Toto město vám každý prosinec nabídne dechberoucí podívanou a jedinečný zážitek, který vás přenese do 16. století. Na stáncích najdete tradiční pochoutky z oblasti Alsaska, kde se kombinuje francouzská a německá kuchyně, jako je cibulovo-slaninový koláč tarte flambée, preclíky s různými posypy a místní verze bílého svařáku.

Zdroj: Youtube

4. Budapešť, Maďarsko

Budapešť si určitě také zaslouží pozornost každého milovníka Vánoc. Především jejich hlavní vánoční trh na náměstí Vörösmarty. Jedná se o ideální příležitost vyzkoušet typická maďarská jídla. Určitě zde nakoupíte i dárky, neboť stánky jsou plné ručně vyráběných drobností od místních umělců.

Zdroj: Youtube

5. Salzburg, Rakousko

Nechte se pohltit atmosférou vánočních trhů v Salzburgu. Rozhodně si nenechte ujít slavný Ježíškův trh v srdci Starého Města, který je pravidelně vyhlašován jedním z nejkrásnějších v Evropě, a divoké čertovské řádění v tradičním průvodu pekelníků Krampusů.

Zdroj: Youtube

Zdroj: radynacestu.cz, isic.cz