1. Park Güell, Barcelona

Nádherný park Güell plný kamenných skulptur, barevných dlaždic, zeleně a květin si u Gaudího objednal hrabě Güell, který chtěl na okraji Barcelony vystavět rozsáhlé zahradní město. Přestože se původní plán nakonec neuskutečnil, neubralo to tomuto poklidnému místu na kráse. Naopak! Dnes je tento park zapsán na seznam památek kulturního dědictví UNESCO.

Zdroj: Youtube

2. Keukenhof, Amsterdam

Jedním ze symbolů Nizozemska jsou tulipány a květiny obecně. Není tedy divu, že právě v této zemi narazíte na největší květinový park v celé Evropě. A rozhodně není jen o tulipánech. Na 32 hektarech krásného lesoparku můžete každoročně obdivovat na 7 milionů květin zhruba 800 různých druhů. Převažují tulipány, desítek různých barev doplňují narcisy, hyacinty, sasanky, lobelky a mnoho dalších druhů.

Zdroj: Youtube

3. Englischer Garten, Mnichov

Englischer Garten je jedním z největších městských veřejných parků na světě a největší v Evropě. Rozprostírá se od centra Mnichova k jeho severozápadní hranici a zaujímá plochu 3,7 km². V parku, kterým protéká umělý kanál, se nachází mnoho zajímavých staveb: japonská čajovna, dřevěná čínská věž, pomník lorda Thompsona, antický chrám v řeckém stylu či dětský kolotoč z 19. století.

Zdroj: Youtube

4. Mirabell Gardens, Salzburg

Zámek Mirabell je spolu se svými nádhernými zahradami jedním z magnetů pro všechny návštěvníky Salzburgu. Nachází se na pravém břehu řeky Salzach a vybízí k procházce či klidnému posezení v jeho zahradách, z nichž se naskýtá okouzlující výhled na dominanty města, kterými jsou pevnost Hohensalzburg a místní dóm. Zaujmou vás upravené záhony, kašny i podivuhodná zahrada s trpaslíky.

Zdroj: Youtube

5. Hyde Park, Londýn

Tento park se rozprostírá na 140 hektarech a je tak největším londýnským parkem. Známý je i díky koncertům a demonstracím. Návštěvníci zde mají možnost půjčit si lehátko a nachází se zde i Speakers’ Corner, kde probíhají veřejné debaty. Zvláštní dojem na vás udělá úžasná fontána postavená tak, aby připomínala památku princezny Diany. Koho zajímají spíše technické záležitosti, nezklame ho přívoz, který funguje na solární pohon.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, greatvaluevacations.com