Někteří běžkaři si pravděpodobně vystačí s lesem za domem a na upravenou trať se vydají třeba jen jednou za zimu. Ti náročnější jsou schopni sjezdit autem celou Českou republiku, aby se svezli v perfektních podmínkách. Ať už je to, jak chce, máme pro vás pět tipů na skvělé běžkařské tratě v Česku, na kterých se vyplatí dojet i z větší dálky.

1. Jizerská magistrála

Když zamíříte do Jizerek, určitě si projeďte vybraný úsek Jizerské lyžařské magistrály, která v současnosti nabízí 170 kilometrů upravovaných tratí. Za výchozí místo můžete pojmout třeba tradiční Bedřichov, Josefův Důl nebo nádhernou oblast Jizerky.

Jizerská lyžařská magistrála je víceméně pro všechny, má totiž charakter náhorní plošiny, takže nemusíte nutně trhat rekordy v převýšení. Klidně tak s sebou můžete vzít i děti nebo někoho, kdo na běžkách nějakou dobu nestál.

Zdroj: Youtube

2. Beskydy: Pustevny, Radegast a Martiňák

Asi nejkrásnější a nejlépe upravovanou tratí v Beskydech je trasa z Pusteven na Martiňák a zpět. Trať dlouhá 16 km vede téměř výhradně po rovině. Jedinou výjimkou jsou dva prudší sjezdy na začátku trasy. Po cestě spatříte nádherné dřevěné stavby od architekta Dušana Jurkoviče Maměnku a Libušín, v dosahu je rozhledna Cyrilka, socha Radegasta či vrchol Radhoště s nádhernou dřevěnou kaplí Sv. Cyrila a Metoděje.

Zdroj: Youtube

Chata Libušín

Chata Libušín

Nádherná dřevěná chata na Pustevnách v Beskydech pochází z pera Dušana Jurkoviče. Chata ve stylu lidové secese byla vyprojektována na zakázku Pohorské jednoty Radhošť v roce 1897. Slavnostně byla otevřena v roce 1899. Na výzdobě se nepřímo podílel Mikoláš Aleš, když podle jeho návrhů vymaloval malíř Karel Šapfer. V roce 1996 byl Libušín prohlášen za Národní kulturní památku a byla okamžitě provedena celková rekonstrukce, která stála 25 milionů korun. Libušín byl znovuotevřen v roce 1999.

V roce 2014 však požár chatu prakticky celou zničil. V roce 2016 byla započata rekonstrukce (prakticky stavba nové chaty podle původního vzoru) a znovuotevřena 30. července 2020.

3. Horní Mísečky

V Krkonoších vás zase nejspíš potěší upravovaný terén běžeckého areálu na Horních Mísečkách, kde si parádně zabruslíte i zajedete klasiku. Ideální je vydat se z běžeckého stadionu – pak si můžete vybrat různě dlouhé okruhy. Jen myslete na to, že jde o poměrně náročné trasy.

4. Jeseníky: Dlouhé Stráně

Pro milovníky nádherných výhledů a běžkařských výletů bez náročných stoupání se hodí tratě v blízkosti nádrže Dlouhé stráně, zvláště pak Okruh Mravenečník. Ideální sněhové podmínky tu zajišťuje nadmořská výška 1330 m n. m. Trať vede dokola nádrže, má 15 kilometrů a nabízí úchvatný výhled do údolí a na vrcholy Jeseníků. Běžkaři se mohou až ke stopě nechat vyvézt lanovkou ze Skiareálu Kouty.

5. Šumava: Churáňov, Kvilda

Jestli si radši zajedete na jih Čech, vydejte se na Šumavu, kde se můžete svézt stopou Kateřiny Neumannové. Když se pustíte z Churáňova/Zadova na Horskou Kvildu, nemůžete udělat chybu. Perfektně upravenou stopou se můžete vozit klidně 24 kilometrů bez většího převýšení.

Zdroj: cestovinky.cz, kudyznudy.cz