Máte spojený konec roku s rachejtlemi a předsevzetími? Jsou země, které ho slaví jinak. Stejně jako u spousty dalších tradic i na silvestra platí - jiný kraj, jiný mrav. Pro některé možná zvláštní tradice, pro jiné staletý zvyk. Přečtěte si níže o těch nejpodivnějších.

1. Silvestr na hřbitově

Zní to jako scénář z hororu, ale není. Za jeden z nejpodivnějších novoročních zvyků se považuje chilská tradice v městečku Talca, kdy se lidé na Nový rok shromažďují na hřbitově, aby byli na Nový rok s mrtvými příbuznými.

2. Čarodějnice v Ekvádoru

V Ekvádoru slaví Nový rok tradicí, která se podobá našim čarodějnicím. Postaví strašidelné panáky politiků nebo populárních lidí, které následně zapálí. Měli by tak zničit všechno špatné z loňského roku. Stejně jako u nás jsou strašáci vyrobeni ze starého oblečení, novin a pilin. Tradice se datuje do roku 1895, kdy ve městě Guayaquil řádila žlutá zimnice a rakve plné oblečení zesnulých byly spáleny pro očištění.

Podívejte se na zajímavé informace o Ekvádoru:

Zdroj: Youtube

3. Házení talířů

Silvestrovskou tradicí v Dánsku je házení talířů a nádobí na vchodové dveře souseda či kamaráda. Čím více ráno naleznete pode dveřmi rozbitého nádobí, tím více jste populární a máte více přátel. Tím ale dánská zábava nekončí. O půlnoci se dle tradice skáče ze židlí, což má symbolizovat skok do nového roku.

4. Házení nábytku z okna

V Johannesburgu v Africe se všeho špatného snaží zbavit tím, že vyhazují nábytek a ostatní domácí spotřebiče ven z oken. V posledních letech se ale tradice trochu vymkla z rukou, jelikož obyvatelé házejí nábytek i z výškových budov, a tak se oslavy neobejdou bez zranění. Pro tento jedinečný zážitek ale nemusíte jezdit tak daleko. Tradice se ujala i v italské Neapoli.

5. Barevné spodní prádlo

V zemích, jako je Mexiko, Brazílie či Bolívie, určuje, jaký budete mít nadcházející rok, barva spodního prádla. Pokud na Nový rok obléknete červenou, přinese vám to lásku. Žlutá znamená bohatství a úspěch, bílá mír a harmonii a zelená pohodu.

Zdroj: kudyznudy.cz, studenta.cz