Retro je velmi populární už nějaký ten čas a zájem o něj stále stoupá. V novém muzeu v pražském obchodním domě Kotva, který je díky svému vzniku v 70. letech rovněž retro, uvidíte přibližně 12 tisíc zajímavých předmětů, rozmístěných na ploše více než 2000 metrů čtverečních. Muzeum plánuje otevření ve druhé polovině května.

Bydlení, design i odvrácená tvář doby

Muzeum nebude jen přehlídkou designu, jeho snahou je rovněž ukázat, jak se v 70. a 80. letech minulého století u nás žilo. Díky tomu se jeho návštěva vlastně stane i nenásilným edukativním zážitkem.
Prostor se člení do několika základních okruhů. První se má věnovat replikám bytů s originálními předměty, druhý se zaměří na odívání a výrobní družstva, zejména nábytkářská (říká vám něco UP Rousínov, Dřevotvar v Jablonném nad Orlicí nebo Hikor Písek?). Třetí okruh se soustředí na připomenutí běžného života, kdežto ve čtvrtém půjde o design, od elektroniky až po hračky. A poslední část všem připomene politiku tehdejší doby.

Kdo chce, může muzeum podpořit

Za vznikem muzea stojí spolek Ar Salon S, který na podporu dokončení celého projektu spouští sbírku zde. Kdo chce, může přispět a jako odměnu získat například populární hračku Husákových dětí. A teď už vás jen necháme hádat, která to vlastně byla.

Zdroj: Retromuzeumpraha.cz