Nebudeme vás napínat, letos vás potěší 304 vín od 74 vinařů či vinařských společností a půjde přibližně o 2 350 000 lahví.

Která jsou ta pravá

Známku Svatomartinské víno smí používat vína, která prošla přísným sítem profesionálních degustátorů Centra Excelence ve Valticích (splnila senzorické parametry nastavené pro tuto kategorii mladých vín). Opět bude nejvíce bílých, ale na své si přijdou i milovníci růžových a klaretů stejně jako červených vín. Detailní přehled najdete zde. A kde budou k mání? V běžných obchodech, vinotékách a rovněž v restauracích.

Zaujalo nás

Z celkového množství budou více než 2 miliony lahví opatřeny šroubovým uzávěrem. Proč? Ne každý plánuje vypít mladé víno hned (na trh se dostanou 11. 11.), naopak, mnoho lidí by ho rádo otevřelo třeba i za týden, měsíc či dva poté. A šroubový uzávěr je jedním slovem praktický, současně dokáže zaručit patřičnou kvalitu vína. Šroubový uzávěr vinaři už vzali na milost (samozřejmě ne u archivních vín), takže vše je v pořádku jak po kvalitativní, tak i ideologické stránce.

Zdroj: Vína z Moravy, vína z Čech