Zveme vás na výlet do sklárny Martina Štefánka v Desné v Jizerských horách. Bude vás bavit, protože Martin je nejen šikovný, ale také výřečný, o sklu dokáže zajímavě vyprávět. A navíc zjistíte, jak se vyrábí docela obyčejná věc - sklenice na náš tradiční a pro někoho nejoblíbenější nápoj.

Z čeho se dělá sklo

Víte, co má výroba skla společného s vařením nebo pečením? Také se dělá podle konkrétních receptů. A v receptu na český křišťál nechybí sklářský písek, takzvaná potaš a vápenec. Tím se liší český křišťál například od italského skla, kde se jedna naše surovina nahrazuje jinou.

Sklář musí umět navážit přesný podíl všech surovin podle toho, čeho chce dosáhnout - jaké vlastnosti od výsledného produktu požaduje. Někdy se žádá tvrdé sklo, jindy neuvěřitelně lesklé, potřetí barevné... Stejná není ani teplota, při níž se sklo taví.

Pokud sledování nedělního pořadu od 18.25 hodin nestihnete, můžete se na něj podívat i prostřednictvím iVysílání.

Zkuste vynikající švestkovou omáčku

Tradiční kuchyně Jizerských hor byla skromná, lidé zpracovali to, co si vypěstovali, hlavně brambory, zeleninu a ovoce. Proto výlet za sklářem doplní dva recepty z horských kuchyní: Krakonošovy drny a švestková omáčka. Krakonošovy drny jsou zdravé, dobré a ještě zasytí (hodí se i na výlet, snadno je dáte do krabičky).

A švestkovou omáčku si uvařte k uzenému masu, přidat můžete i bramborové noky.
Jak na to: Do kastrolu nalijte půl litru vody, přiveďte k varu, přidejte švestková povidla a strouhaný perník. Promíchejte, přidejte mletou skořici a podrcený hřebíček. Vylepšete rozinkami, smetanou, cukrem a špetkou soli. Povařte 3 minuty do zhoustnutí a nechte chvíli stát.

Co se během pořadu ještě dozvíte?

  • Z čeho se vyrábí potaš, která patří do českého skla.
  • Když sklář řekne kmen, nemyslí tím dřevo, ale něco úplně jiného.
  • Proč sklárny dříve vznikaly hlavně na horách.
  • Jaká je základní barva skla a kvůli čemu není čirá.
  • Které dřevo je nejlepší na sklářské formy.
  • A která surovina vám nesmí chybět, když chcete v kuchyni připravit druhou slibovanou laskominu - Krakonošovy drny.

Zdroj: Česká televize

Související články