Malé sladkosti zdobené s pečlivostí a láskou nejsou pouze kulinářským potěšením, ale také odrazem historických tradic a kulturních vlivů, které formovaly podobu naší národní kuchyně. Nikde ve světě se přípravě vánočních dobrot nevěnuje tolik času a energie – v českých domácnostech je běžné mít na svátečním stole alespoň 7 druhů cukroví, v některých rodinách se ale peče i více než 20 druhů.

Obřadní pečivo

První zmínky o sladkém pečivu spojeném se zimními slavnostmi nalezneme již v pohanských rituálech, kdy se pekly koláče, placky a jiné pečivo, které mělo zajistit ochranu před zlými duchy a přinést štěstí. Tento zvyk přetrval i v křesťanské tradici, kdy se vánoční pečivo stalo součástí oslav Narození Páně.

Dnešní podoba cukroví je výrazně ovlivněna rakousko-uherskou kuchyní. V době monarchie se na šlechtických dvorech připravovaly rafinované sladkosti, které si postupně našly cestu i do měšťanských a venkovských domácností. V následujícím kvízu si můžete otestovat, jak dobře se v nich vyznáte.

Vánoční kvíz: Jak dobře se vyznáte v českém cukroví?

Dařilo se vám? Vyzkoušejte některý z našich dalších vědomostních kvízů:

Související články