Brusinka, latinsky Rhodococcus vitis-idaea, dorůstá do výšky dvaceti centimetrů, je to vlastně takový stálezelený keřík s plazivým oddenkem. Hojně se vyskytuje v sušších lesích až do horského pásma v Evropě, Severní Americe a Asii. Keřík snáší i docela nízké teploty, ale k dozrání plodů potřebuje slunce. Její listy mají eliptický tvar, na rubu jsou světlejší a hnědě tečkované. Kvete bílými až růžovými kvítky, uspořádanými do převislého hroznu. Plodem jsou lesklé červené kulovité bobule.

Co obsahuje brusinka?

Drogou je list, který se sbírá na jaře a v létě, a plod. Bobule obsahují flavonoidy, třísloviny, kyselinu gallovou, hořčík, taniny. Olej ze semen je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Plod má zajímavou vlastnost. Jeho specifická chuť vynikne až při tepelné úpravě, obvykle jako kompot. Působí dezinfekčně na močové ústrojí a má protiprůjmové účinky.

ČTĚTE TAKÉ:

Pozor na zuby!

Čistá brusinková šťáva je velice kyselá a tak koncentrovaná, že dráždí zubní sklovinu, proto se doporučuje ředit.

Brusinky chrání močové cesty

Brusinky jsou velkými bojovníky s infekcemi močových cest. Jejich složky brání choroboplodným zárodkům se usazovat v močovém ústrojí, a tak se nemohou množit. Proto můžou osobám trpícím těmito problémy velmi pomoci.

Na průjem brusinky!

Bobule brusinek dezinfikují celý trávicí trakt, proto je můžeme s úspěchem použít i při průjmových obtížích.

Protiprůjmový nápoj

Potřebujeme: 1 dl čerstvé šťávy z brusinek, 2 dl šťávy z mrkve, 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy

Postup: Ingredience smícháme, nápoj popíjíme po dobu pěti dnů.

Brusinkový čajík

Dvě čajové lžičky sušených plodů brusinky zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme dvacet minut louhovat, pak ještě plody rozmačkáme a důkladně přecedíme. Pijeme po douškách. Můžeme si přisladit agáve sirupem, javorovým sirupem nebo kvalitním medem.

Brusinková tinktura

Tato tinktura je úžasným prostředkem na vyčištění močového ústrojí.

Potřebujeme: 2 lžíce brusinky, 3 dl 60% lihu

Postup: Plody zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody po dobu 3 týdnů.

Brusinkový nápoj

Dvě čajové lžičky čerstvých nebo sušených brusinek přelijeme 300 ml studené vody a necháme dvanáct hodin louhovat. Po uplynutí této doby plody ještě rozmačkáme a přecedíme. Rovněž můžeme dle chuti přisladit jednou z výše uvedených zdravých alternativ.

Brusinky v kuchyni

Brusinky jsou u nás známé především v kombinaci se svíčkovou omáčkou. Můžeme je také použít v dezertech, nápojích, šťávách nebo sušené.

Lesní smoothie

Potřebujeme: ½ šálku červeného hroznového vína bez jader, 1/3 šálku borůvek, 1/3 šálku ostružin, ½ šálku malin, 1 lžíci čerstvých nebo sušených brusinek, ½ šálku hroznové šťávy a 2 šálky ledu

Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

POZOR! Pacienti, kteří užívají léky typu warfarin (kvůli krevním sraženinám), nesmějí užívat brusinky v žádné formě, protože by se mohl zvýšit protisrážlivý účinek tohoto léku a vyvolat nebezpečné krvácení.

Brusinky můžeme pěstovat i doma

V zahradnictvích jsou k dostání různé odrůdy brusinek, které si můžete jednoduše pěstovat doma na balkóně či zahradě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com