Jahody nejsou na českých talířích žádným nováčkem. Podle archeologických nálezů si na nich pochutnávali už v době kamenné. Žádaným ovocem byly i ve starém Římě. Ovšem tehdejší jahody byly o dost menší, než jsou ty dnešní. Za současnou verzi tohoto letního ovoce vděčíme objevení Ameriky, odkud byl dovezen jahodník chilský, který se stal základem pro šlechtění evropských jahod. Dnes existuje až 3000 odrůd.

ČTĚTE TAKÉ:

Obrovský zdroj „céčka“

Přestože jsou jahody sladké, obsahují jen malé procento přírodních cukrů. Navíc je z devadesáti procent tvoří voda. To je také důvod, proč patří mezi nejméně kalorické ovoce (na 100 g jahod připadá pouze 138 kJ). Tato „červená srdíčka“ proto můžete dětem dopřávat v hojné míře, a to i v případě, že váš potomek má nějaké to kilo navíc. Sladká chuť jahod ukonejší dětskou touhu po sladkostech, ale zároveň malým strávníkům dodá potřebné vitaminy. A že jich jahody mají dost! Tyto červené plody jsou zdrojem vitaminu C, který má blahodárný vliv na posílení imunity.

Prevence proti rakovině

Jahody mají antiseptické a desinfekční účinky, takže jejich konzumace urychluje hojení ran. Servírovat je svým dětem samozřejmě můžete jako přírodní lék při různých infekcích či nachlazení. Zbystřit byste měli i v případě, že máte v rodině rakovinová onemocnění. O jahodách je známo, že působí preventivně proti nádorovým onemocněním jícnu, slinivky břišní, dělohy, konečníku atd.

Jahody: čerstvé versus skleníkové

Pokud se vydáte na nákup jahod, máte dvě možnosti. Buď se spokojíte s balenými jahodami, které byly pěstovány ve sklenících, nebo si počkáte na ty čerstvé... Výhoda čerstvých jahod je ve výraznější chuti, vůni i větším podílu vitaminů. Nevýhodou ovšem je krátká trvanlivost, proto je důležité takové ovoce ihned zpracovat. Můžete je dát dětem čerstvé nebo z nich udělat koktejly, koláče, dort či jiné dezerty. Pokud se vám v domácnosti nahromadila jahodová nadílka, kterou nemáte šanci rychle spotřebovat, zamrazte ji. Jahody samozřejmě můžete také zavařit do kompotů či použít jako výchozí surovinu k výrobě džemů. V tomto případě však hrozí větší ztráta vitaminů.

Pro koho jsou tabu

Ale pozor! Pokud dáváte jahody malým dětem, buďte opatrní, protože plody obsahují jadérka, která by mohla působit dušnost. Jahody však mají ještě jeden „háček“ - kvůli obsahu salicylátů mohou u dětí (ale samozřejmě i u dospělých) způsobovat alergickou reakci, která se navenek projevuje jako kopřivka. Proto by se konzumaci jahod měly vyhnout děti, jež mají alergii na acylpyrin. Ten obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která je podobná salicylátům v jahodách. Zároveň jahody nejsou vhodným jídlem pro děti se střevními obtížemi. Zrníčka, která obsahují, mají totiž tendenci dráždit střeva.

Sladké pokušení

Pokud je ale váš malý strávník zdravý jako řepa a jahody miluje, neváhejte a vytvořte mu z těchto šťavnatých letních plodů nějakou mňamku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com