Muškátový oříšek je prý i afrodiziakum

Kuchyně
Zvětšit fotografii

V sedmnáctém století se jeho hodnota vyvažovala stříbrem, dnes ho najdeme v regálu každého supermarketu. Některé mýty se o něm vyprávějí dodnes.

Kuchyně

Autor:

Muškátový oříšek je jádro semene stále zeleného stromu muškátovníku pravého – Myristica fragrans, známého také jako macizeň.

Jako koření se používá sušený, mletý nebo najemno nastrouhaný. Podobně se používá i muškátový květ, což ve skutečnosti vůbec není květ. Jedná se o takzvaný míšek – pletivo obalující pecku téže rostliny. Méně často se pak používá olej a máslo vyráběné z oříšků. Můžeme se také setkat s výtažky z pryskyřice.

ČTĚTE TAKÉ:

Krvavé boje o plantáže

V Indii byl znám již od dávných dob, do Evropy se ovšem dostal až ve středověku, kdy jeho dovoz měli v rukou Benátčané obchodující s Araby. Ti jej dováželi z nevelkého souostroví Banda v Indonésii, což bylo tehdy jediné místo, kde rostl.

Na počátku šestnáctého století se na Bandu dostali Portugalci, přičemž zároveň obsadili důležitá místa na trase. O necelé století později si na obchod s drahým kořením začali dělat nároky také Holanďané a Angličané. Z toho vzniklo mnoho ozbrojených konfliktů, ve kterých nezanedbatelnou roli hrály navíc zájmy domorodců a tamních sultánů. Krvavé boje plné intrik trvaly až do roku 1667, kdy se Britové vzdali posledního bandského ostrova Run výměnou za Manhattan, a úplnou kontrolu nad Bandou tak získali Holanďané.

Je to skutečně afrodiziakum?

Kuchyně

Autor:

Muškátový oříšek nebyl ceněn pouze jako výborné koření, používal se také jako afrodiziakum (hlavně pro muže). Ve větších dávkách též jako prostředek k vyvolání potratu. V množství, ve kterém ho dnes běžně užíváme v kuchyni, je samozřejmě bezpečný, ale těhotným ženám lze doporučit opatrnost v případě, že by chtěly s touto vlastností experimentovat.

Sloužil také jako medicína na břišní a některé krevní problémy a jeho údajné léčebné účinky proti moru přispěly k tomu, že v některých dobách jeho cena dosahovala hodnoty stříbra o stejné hmotnosti. V opravdu vysokých dávkách způsobuje otravu doprovázenou narkózou. Účinky jsou přisuzovány aromatickým látkám myristicin a elemicin, kterých spolu s několika dalšími a různými terpeny muškátový oříšek obsahuje velké množství, což dohromady tvoří muškátový olej. Na ten dnes můžeme narazit v kosmetických produktech, aromaterapii a alternativní bylinné medicíně.

V kuchyni je nepostradatelným přítelem

Muškátový květ i oříšek mají své místo v pokrmech slaných i sladkých. Jeho chuť je nezaměnitelná, a tím i nenahraditelná. Koření je nedílnou součástí perníků – těch velkých na plechu i malých vánočních, dá se s nimi zdobit kapučíno, v malých množstvích ozvláštní štrúdl a další moučníky. Neobejdou se bez něj krémové polévky, jako je květáková či dýňová, neměl by chybět ve špenátu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

jídlokořeníkuchyň

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, designové úpravy bytu, Návrh a realizace podkrovního bytu.