Na začátku stála ve městě Lennik, což je převážně zemědělská oblast nedaleko Bruselu, poměrně rozlehlá farma z 18. století, která volala po rekonstrukci. A do úpravy interiérů i exteriérů celého objektu se pustila rodina, která se rozhodla právě pro bydlení v tomto originálním obydlí.

Ze staré farmy se stal rodinný dům se vším všudy

Představa investora vypadala asi tak, že dojde k celkové rekonstrukci objektu (tedy farmy i stájí) do takové míry, aby byla stavba nově využitelná jako rodinný dům. Dalším přáním majitelů bylo zachování autentického kouzla původní farmy a zároveň taková úprava interiérů, aby do nich vstupovalo více denního světla.

ČTĚTE TAKÉ:

Samotná rekonstrukce farmy proto proběhla pod vedením zkušených architektů z belgické společnosti Studio Farris Architects, kterou v roce 2008 založil italský architekt Giuseppe Farris. Studio pro rekonstrukci zvolilo velmi originální postup.

Dům v domě

Giuseppe Farris se totiž rozhodl vybudovat uvnitř objektu v podstatě ještě jeden dům. Díky tomu došlo k zachování původních prvků staré farmy a k vytvoření moderního interiéru. Zároveň se tímto krokem podařilo zabránit působení škodlivých sulfátů z podlah a zdí původní farmy a jako bonus se také samozřejmě zvýšila energetická úspornost stavby.

Větší přísun denního světla do vnitřních prostor nového domu se architektům podařilo zajistit způsobem, který se při přestavbách farem v okolí užívá nejčastěji - v místě, kde následně vznikla nová okna, byl okolní prostor obezděn cihlami a poté sem byla vsazena okna různých velikostí podle potřeby konkrétních místností.

Srdcem samotného domu je nepřehlédnutelný šestimetrový krb, kolem něhož se odehrává hlavní společenský život v domě. Živo je nicméně i kolem domu. Na rozlehlé zahradě se totiž nachází i venkovní bazén nebo dětský domek v koruně stromu.

Foto: Johan Jacobs, Tim Van de Velde