Mělce miskovité květy složené z tenkých korunních lístků s lehce střapatými okraji dosahují v průměru až 10 cm. Většinou je známe jako sytě červené, ale to by nebyli zahradníci, aby nenamnožili bílé, růžové nebo fialové kultivary, které obvykle mívají na spodní části tmavou skvrnu. Vyrůstají do výše 30 až 180 cm, často na modře ojíněné lodyze s jemnými chloupky. Charakteristické jsou i podlouhlé hluboce zubaté listy modrošedého odstínu dosahující délky 12 cm, které však pod paletou pestrých květů ustupují do pozadí. Po skončení květenství se objevují známé makovice, což jsou poměrně velké tobolky plné drobných semínek světlé i tmavé barvy.

Rod Papaver zahrnuje okolo stovky druhů jednoletých i vytrvalých bylin vyskytujících se od nížin až po vysokohorské partie téměř celého světa. Většina z nich je pěstována jako užitkové rostliny k získávání oleje nebo opia, ale často se objevují i v zahrádkách. Okrasné druhy si získaly oblibu hlavně pro svá vzdušná květenství, která jsou vhodná i k sušení. Velmi dekorativně působí spolu s ostatními letničkami a trvalkami ve smíšených záhonech, několik málo zakrslých druhů jako například Papaver alpinum se krásně vyjímá ve skalkách.

Květenství

Období květu je poměrně dlouhé, v našich podmínkách tyto rostliny rozkvétají od dubna až do srpna.

Vlastnosti

Všechny části máku setého jsou prudce jedovaté. Obsahují okolo 30 alkaloidů, z nichž nejdůležitější roli hraje morfin. Je obsažen především v latexu, který po naříznutí povrchu tobolky vytéká na povrch a zasychá. Jeho omamné účinky byly známy již od pradávna. Ostatně i druhotné latinské pojmenování somniferum je odvozeno od slova somnus, které v překladu znamená spánek. Mák byl tedy považován za rostlinu přinášející spánek.

Nelegální získávání opia je ve většině států včetně naší republiky ze zákona zakázáno a určitá kontrola existuje i nad pěstováním. U nás každý, kdo pěstuje mák na ploše větší než 100 m², podléhá podle § 29 písm. b) zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ohlašovací povinnosti.

Vyzrálá maková semena mají naproti tomu široké uplatnění v gastronomii. Obsahují příznivě působící oleje, kyselinu linolovou a také stopové prvky, jako je fosfor, hořčík a vápník. Lisuje se z nich olej, který se svou kvalitou blíží olivovému a kromě toho se používá i při výrobě fermeží, barev pro výtvarníky, a jádrového mýdla. A konečně, kdo by neznal makové buchty.

Tyto výrobky už psychotropní látky téměř neobsahují, nicméně poslední výzkumy poukazují na to, že nepatrné množství morfinu a kodeinu se v nich přece jenom může objevit. A právě z tohoto důvodu bychom to neměli s konzumací makových produktů přehánět.

Pěstování

Mák setý vyžaduje osluněné stanoviště chráněné proti větrům, kde je nezamokřená vápnitá půda s dostatkem humusu. Během vegetace potřebuje zbavovat plevele a okopávat. Rostliny bychom neměli pěstovat na stejném stanovišti déle jak pět let. Vhodnou předplodinou jsou rané brambory, košťáloviny a luštěniny hnojené chlévským hnojem.

Množení

Výhradně semeny, která brzy na jaře vyséváme přímo na otevřený záhon do řádků vzdálených přibližně 30 cm. Když se objeví 3 až 4 listy, vyjednotíme rostliny na vzdálenost 15 cm.