Podzimní inspirace: S šípky ke zdraví i ke kráse


Autor: Thinkstockphotos.com
Šípkový keř zná snad každý z nás. Z jara krásně kvete a voní a na podzim je ozdoben červenými šípky. Tyto plody mají také široké léčebné působení a právě o něm si povíme v dnešním článku.
Co šípky obsahují?
Šípky obsahují zejména vitamin C, vitaminy skupiny B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Sto gramů šípků obsahuje až tři tisíce mg vitaminu C. Pro porovnání jablka obsahují v tomto množství dvacet mg, citrusy šedesát mg, kiwi tisíc mg.
Léčivé účinky šípku
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- Z lichořeřišnice ochutnejte květy i semena
- Chystáme se konzervovat ovoce
- Bylinky a vhodný čas ke sklízení
Čajík šípková víla
Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích. Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.
Čaj lesních skřítků
Autor: Thinkstockphotos.com
Šípkové hálky posilují obranyschopnost organismu
V bylinářské praxi se s úspěchem využívají i šípkové hálky, což jsou nápadné útvary na listech vytvořené infikováním listu žlabatkou listovou či její blízkou příbuznou. Hálka se podobá ochlupené hlavičce, je nachově zelená a používá se jako výborné tonikum a prostředek na povzbuzení imunity organismu.
Tinktura ze šípkových hálek
Potřebujeme: 2 šípkové hálky, 2 dl 60% lihu
Postup: Hálky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém, klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uskladníme v chladnu a temnu. Užíváme 3x denně 15 kapek po dobu 8 týdnů. Tinkturu ze šípkových hálek můžeme zkombinovat s echinaceou, kozincem, lapachem, vilcacorou či eleuterokokem. Posilující účinek pak bude maximální.
Šípkový likér
Posilujícím nápojem zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a půl kilogramu cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky asi 10 dnů na teplém místě louhovat. Pak dobře přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprli před hlavním jídlem.
Olej z andské růže
Autor: Thinkstockphotos.com
Pozor!
Vysoký obsah vitaminu C v šípkách se však rychle ztrácí a po roce z něj zůstane již jen málo. Proto tyto plody sbíráme každý rok a používáme vždy jen nejčerstvější plody.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...