Jíme kytky: Pupalka slyší volání muezínů


Autor: Thinkstockphotos.com
Je jako víla nebo jiná něžná pohádková bytost, která se zjevuje pouze za šera. Ochutnat ji můžeme jen přímo v přírodě, cestu domů nepřežije.
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- Z lichořeřišnice ochutnejte květy i semena
- Chystáme se konzervovat ovoce
- Bylinky a vhodný čas ke sklízení
Odkud vlastně přišla
Původní areál pupalky není s jistotou znám, což není vůbec důležité. Některé teorie tvrdí, že její domov je v Evropě, jindy se udávají ostatní kontinenty. Rostliny pupalky mohou být vyšší než jeden metr. V dřívějších dobách se velmi intenzivně využíval její kořen. Ve středověku se pupalka jedla podobně, jako v současnosti jíme například mrkev. V dnešní době je naopak hojně využívané semeno, ze kterého se lisuje olej. Ten ovšem není k jídlu, ale má mnoho blahodárných účinků i v kosmetickém využití.
Lidové názvy prozradí všechno
Autor: Thinkstockphotos.com
Divadlo rozvíjejícího se květu
Rozkvétání pupalky je úžasné divadlo. Je to jedna z nejrychlejších rostlin. Když si k večeru počkáte, rozvine se vám doslova před očima. Květy chutnají výborně, mají jemnou, něžnou chuť a jsou lehce vonné. Na kuchyňské použití se ovšem nehodí, protože jsou velmi choulostivé. Leda byste je použili k nějaké okamžité dekoraci. Je to rostlina, která nám v indiánském létě dopřeje chvilku klidu, usebrání a meditace nad pomíjivostí světa, pokud si počkáme na její vykvetení a pak ji ihned sníme. Pupalka je prostě jiná než ostatní květiny.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...