Snad každý, kdo chodí v létě do přírody nebo jezdí na kole, má ve své outdoorové výbavičce nádobu na vodu. Osvědčeným modelem jsou švýcarské láhve Sigg. Pokud jste trochu zimomřiví nebo spíš zimomřivé, tak láhve neuklízejte. Zapojte je do života, tentokrát nikoli na pití, ale v posteli.

První modely

Skoro každý výrobek, který úspěšně dobyl svět, má ve svém „životopise“ nějaké veselé momenty. Kovové outdoorové láhve se původně vyráběly jako ohřívadla do postele.

ČTĚTE TAKÉ:

Teplo bývalo mnohem dražší než dnes, a tak se metody, jak si obstarat komfort za nejvýhodnější cenu, velmi cenily. Velké kameny nahřívané na kamnech nebo plátěné sáčky plněné peckami nebo pohankou či jiné zahřívací přípravky pod peřinu vystřídaly na začátku minulého století hliníkové láhve. Obsluha byla jednoduchá a bezpečná. Jednoduše se do ní nalila horká voda a láhev se zašroubovala.

Pan Sigg a pan Küng

Továrnu na hliníkové nádobí založili v roce 1908 pan Sigg a pan Küng v západním Švýcarsku. Hliníkové hrnce a pánvičky jsou dnes přežitek, ale láhve jsou tu pořád. V první polovině dvacátého století firma navrhla a vyrobila velké množství modelů. Některé měly sloužit k zahřívání postelí anebo i jednotlivých částí těla. Nejpoužívanější byla ohřívadla na ledviny.

Spolehlivé láhve Sigg můžete v nadcházející zimě používat obdobně. Spánek v chladných místnostech se doporučuje, ale studená postel příjemná není. Stačí láhev naplnit horkou vodou, jako před sto lety. Ale pozor! Je třeba ji zabalit, protože horký kov pálí. Stylová, velmi funkční, a přitom levná je osiřelá teplá zimní ponožka. Máte ohřívadlo par excellence a zdravý spánek k tomu.

Bezešvá a dokonalá

Láhve se dnes dělají v nevelké továrně, kde jsou v sobě úsporně zamotány výrobní linky. Od kusu hliníku, do kterého udeří buchar silou šest set kilotun, vede cesta přes dalších dvacet šest výrobních kroků, na jejichž konci je bezešvá, trvanlivá láhev s dobře známým šroubovacím uzávěrem s očkem. Jestli se ptáte, zda se nápoj dotýká hliníku, tak odpověď je, že nikoli. Vnitřek je ošetřen odolnými vrstvami. Pokud jste láhev v létě nepoužívali, můžete si ji obstarat teď a vyzkoušet napřed její původní ohřívací funkce a pak teprve ty moderní, soudobé. Můžete ji darovat i k Vánocům. Láhve mají nejrůznější celebrity a z designových úprav jinak fortelné švýcarské práce přechází zrak. Jsou k mání i láhve s kamínky Swarovski stejně jako s Hello Kitty… prostě cokoli.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com