1. Jez, kolik ovoce chceš, protože je zdravé

Ovoce je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Mějte ale na paměti, že ovoce obsahuje také spoustu sacharidů. které se nehodí, pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo. Jestliže během dne sníte 5 kusů ovoce, přijmete i více než 500 kcal. Jen 2 banány mají zhruba 40 g cukru. Mezi nejsladší druhy ovoce patří hroznové víno, hrušky a mango. Přijatelnější jsou maliny, jahody nebo borůvky, které mají cukru méně. Co z toho tedy vyplývá? Rozumná doporučená denní dávka je 1 až 2 kusy ovoce.

2. Chceš zhubnout? Jez ovoce jen dopoledne

Tento mýtus rádi používají méně zkušení výživoví poradci a dietáři. Neexistuje žádný důkaz o tom, že by tělo rozhodovalo o tom, že po broskvi přiberete, když si ji dáte odpoledne. Ovoce může být klidně součástí odpolední svačiny. Nepříbírá se po něm, přibírá se z kalorického nadbytku.

3. Ovoce obsahuje pouze zdraví prospěšné látky

Jak už bylo řečeno, ovoce je zdraví prospěšné, ale obsahuje i některé látky, které mají na organismus negativní účinek. Nejdeme mezi nimi například steroidní glykoalkaloidy (solanin v bramborách), sloučeniny, které na sebe vážou minerální látky (kyselina šťavelová ve špenátu) nebo plísně. Negativní účinky se ale u zdravého člověka projeví až při vysoké konzumaci ovoce. Při běžné konzumaci tyto problémy nehrozí.

4. Ovoce, nebo smoothie?

Smoothie nebo ovocné i zeleninové džusy jsou velmi populární. Mějte ale na paměti, že na výrobu jednoho smoothie spotřebujete spoustu kusů ovoce. To je velké množství energie a cukrů, kterému jen stěží konkuruje i Coca-Cola. Odšťavněním nebo rozmixováním ovoce navíc znehodnotíte vlákninu tak, že její obsah bude nulový a nezasytí vás. S těmito nápoji tedy opatrně.

5. Džusové očisty a detoxy

Každé jaro se nám ze všech koutů ukazují reklamy křičící po jarním detoxu a očistě. Víte ale o tom, že detox v našem těle probíhá 24 hodin denně? Starají se o něj játra a ledviny. Proto tyto detoxikační týdny pusťte z hlavy a raději investujte do kvalitních potravin, ze kterých sestavíte vyvážený jídelníček. Pokud budete dodržovat pitný režim a vyhnete se alkoholu, na jarní detox ani nepomyslíte.

Zdroj: Bezpecnostpotravin.cz, Aktin.cz