Vrstvení koberců je skvělý způsob, jak dodat interiéru kapku nevšednosti. Existuje však mnoho způsobů, jak tento trend uplatnit i ve vašem domově, chce to jen vědět, jakou techniku zvolit. Proto pro vás máme několik tipů, podle kterých bude vaše místnost vypadat jako od bytového designéra.

1. Správná velikost koberce

Vrstvení koberců se nejlépe osvědčí, když máte dva koberce různých velikostí. Jeden by měl být velký a dominantní a druhý menší a měl by působit jako akcent. Například koberec o rozměrech 160 × 230 cm bude skvěle vypadat, když na něj navrstvíte koberec o rozměrech 120 × 170 cm. Ujistěte se, že horní koberec má alespoň 2/3 velikosti koberce pod ním.

2. Zvažte barvu

Hlavním důvodem, proč lidé rádi vrství koberce, je možnost experimentovat s barvami. Klíčem je však najít barvy, které se vzájemně doplňují a hodí se i k vybavení v místnosti. Skvěle funguje například kombinace neutrálních barev, jako je béžová a šedá, s teplými zemitými tóny.

Při výběru barvy a vzoru koberce se vyplatí řídit nejen osobním vkusem, velikostí obývacího pokoje, ale myslet i na jeho údržbu. Zpravidla platí, že světlé barvy opticky zvětšují, tmavé naopak zmenšují. A zatímco na vzorovaných spíše zamaskujete skvrny, jednobarevné plochy naopak odhalí sebemenší smítko.

3. Hra se vzorem

Vrstvení vzorovaných koberců na sebe je o něco složitější než vrstvení vzorovaného koberce na jednobarevný, ale nic není nemožné. Při experimentování s tímto vzhledem se snažte používat barvy, které mají stejnou intenzitu. Může to být například hnědý podkladový koberec s vrchním béžovým či bílým. Nemíchejte ale pastelové barvy se zlatými či stříbrnými tóny.

4. Experimentujte s texturou

Vrstvení koberců s různými texturami je báječný způsob, jak dodat místnosti hloubku. Zvažte například použití koberce z hovězí kůže na jutovém koberci. Tento druh vrstvení se hodí do minimalistických nebo přírodně laděných interiérů.

5. Zvýraznění oblasti

Navrstvení malého koberce na větší také zaměří pozornost na konkrétní oblast místnosti. Pokud máte například designový konferenční stolek, který chcete zvýraznit, je vrstvení koberce vynikajícím způsobem, jak toho dosáhnout. Pokud chcete naopak odvést pozornost od nějakého nábytku, navrstvené koberce v jiné části místnosti od něj odvedou pozornost.

Zdroj: ireceptar.cz, thepruce.com