1. Zámek Červená Lhota

Zámek krásné Zlatovlásky je jeden z nejkrásnějších pohádkových zámků v Čechách. Je postaven v zámeckém rybníku, který ho celý obklopuje, a to mu přidává na jedinečnosti. Najdete ho u Jindřichova Hradce na kraji vesnice Červená Lhota.

2. Hrad Kost

Monumentální gotický hrad Kost tyčící se nad spojnicí třech malebných údolí patří po zásluze mezi nejkrásnější hrady v celé České republice. Navíc má velmi krásné okolí v podobě údolí Plakánku. Je to jedno z nejzajímavějších míst Českého ráje.

3. Hrad Bezděz

Od svých návštěvníků dostal tento hrad přezdívku král hradů. Z Doks se na hrad dostanete po Máchově cestě nebo pěšky z vesničky Bezděz. Jako jeden z mála se hrad Bezděz zachoval v původní podobě. Zachovala se v něm vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta s mnoha kapličkami.

4. Hrad Karlštejn

Dalším českým skvostem je hrad Karlštejn, nedobytné sídlo Karla IV., zdobící městečko Karlštejn v okrese Beroun. Hrad byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, sbírek, svatých relikvií a korunovačních klenotů. Znát ho můžete z filmového muzikálu Noc na Karlštejně. Zákaz vstupu žen, jak je v muzikálu představen, má svůj základ v samotné historii. Omezení se ale týkala jen některých prostor hradu.

5. Zámek Lednice

Nedaleko Mikulova se rozkládá původně renesanční, později novogotický zámek s přilehlými překrásnými zahradami. Pyšní se velkolepou výzdobou interiérů a rozsáhlým zámeckým parkem, ve kterém se nachází mnoho vzácných dřevin, rybníků a staveb. Celý Lednicko-valtický areál je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

6. Zámek Hluboká nad Vltavou

Jeden z nejromantičtějších zámků v naší zemi leží severně od Českých Budějovic. Je to zámek princezny Krasomily, které král Miroslav, coby zahradník, zavazoval střevíček. Mnohdy je označován za nejkrásnější zámek České republiky. Je znám svými 140 místnostmi a 11 věžemi.

7. Hrad Křivoklát

Křivoklát patří k nejstarším královským hradům v České republice. Najdete ho ve středních Čechách, západně od Prahy, ve stejnojmenném městečku Křivoklát. Své jméno dostal prý podle svých křivých základů nebo nízkých křivých stromů, tzv. klátů. Objevil se v pohádkách Honza málem králem, Jak se budí princezny, Jak si zasloužit princeznu, Sůl nad zlato, Třetí princ, Tři veteráni, Anděl Páně, ale i v Dívce na koštěti.

Zdroj: gigaplaces.com, kudyznudy.cz