První pozvánka láká do Středočeského kraje, druhá na západ naší republiky a třetí zase na severovýchod. Ale dobré boty a oblečení budete potřebovat všude.

Střední Čechy: Svatý Jan pod Skalou

Tohle je ideální tip na výlet pro Pražáky a návštěvníky hlavního města a vůbec každého, komu stačí výšlap na jednu skálu. Obec Svatý Jan pod Skalou najdete na Berounsku, zasazenou do CHKO Český kras a Národní přírodní rezervace Karlštejn. Místní poutní kostel Narození sv. Jana Křtitele s jeskyní sv. Ivana můžete v listopadu okukovat z exteriéru, venku také najdete mineralizovaný pramen.

Pak obejděte areál bývalého benediktinského kláštera a vydejte se do kopce, na skálu. Cílem vaší asi kilometrové cesty tam plus další kilometr zpět je vyhlídka na vrcholu s křížem, v první fázi cesty ještě minete kapli Povýšení sv. Kříže. Svátečním turistům doporučujeme také turistické hole a neškodí ani mazání na namožené svaly. Výšlap je poměrně příkrý, zato výhledy z vrcholu náramně osvěžující.

Západní Čechy: Svatošské skály

Žulové skalní město Svatošské skály je pro pěší turisty dobře přístupné, dostanete se k němu třeba z Lokte nebo Doubí u Karlových Varů (z Doubí je to asi 10 km). Jde o národní přírodní památku, kterou nepřehlédnete, skály se tyčí do výšky až 50 metrů a třeba i vám budou připomínat zkamenělé svatební procesí.

Traduje se totiž, že kdysi dávno jeden muž slíbil svou věrnost víle, ale jak to tak chodí, zamiloval se do pozemské bytosti, kterou si také chtěl vzít. Milá víla se však urazila a svatební průvod proměnila ve skály. A tak všichni můžeme hádat, které skály mají představovat ženicha a nevěstu, kněze, hudebníky a jiné svatební hosty.

Severovýchod: Adršpašské skály

Naše největší skalní město a národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály si zaslouží hlubší poznávání. Pokud byste měli méně času, vyberte si, kterým pískovcovým útvarům dáte přednost.

V obci Adršpach najdete vstup nedaleko parkoviště, poznáte ho i podle skalního jezera zvaného Pískovna. Na zhruba čtyřkilometrovém okruhu hledejte turisticky atraktivní útvary jako Džbán, Gotickou bránu, Milence, Starostu a Starostovou a mnohé další. Oko potěší i zdejší vodopády.

Pokračujeme: Teplické skály

Kdybyste chtěli zamířit do Teplických skal, dorazte do města Teplice nad Metují, start je nedaleko vlakové zastávky. Prohlídkový okruh bude delší, jde asi o 6 km, rovněž terén je o poznání náročnější. Kousek od vstupu za Ozvěnou se nachází hradní zřícenina Střmen. Výstup po schodišti je náročnější, jako obvykle i za tuto námahu vás čeká odměna v podobě božských výhledů (když nebude mlha).

Dále cestou zase můžete odhadovat, zda poznáte podle názvů jednotlivé útvary, například Skalní korunu, Housenku, Krakonošovo párátko… V Chrámových stěnách se rozkládá nejrozsáhlejší jeskynní labyrint ve střední Evropě a oblast zvaná Sibiř je unikátní tím, že do některých soutěsek se vůbec nedostane slunce, proto je tady k vidění sníh dokonce i v létě.

Ale sníh si můžete užít i díky tomuto videu, mrkněte na část Adršpašsko-teplických skal v zimě.

Zdroj: Youtube

Zdroj: svatyjan.cz, adrspasskeskaly.cz, teplickeskaly.cz, karlovyvary.cz