Až pojedete na výlet do Rokytnice nad Jizerou, nezačínejte hned prohlídkou městečka. Nejprve si vyšlápněte na kopec Stráž a pak se jděte podívat na čtyři vyhlídky. Budou vás bavit nejen svými názvy.

Místo rozhledny

Kdyby se realizovala prvotní myšlenka, nad Rokytnicí by stála rozhledna. Ale tahle vize se neukázala reálná, a tak se turisté vydávají do lesoparku Hlídka na Stráži, kde se dá strávit pár příjemných hodin. Dobře se oblečte a obujte a můžete vyrazit, z města vás sem dovede třeba žlutá turistická značka (z Dolní Rokytnice či z náměstí), nebo zelená (z Horní Rokytnice), případně si jako místo startu vyberte Františkov. Po pár kilometrech budete na místě.

Skrytá symbolika

Vyhlídky navrhlo studio Mjölk architekti a inspirovalo se patrony rokytnického erbu, proto se jmenují Liška, Medvěd, Ovce a Horník (symbolizují čtyři vesnice, které se kdysi spojily v město Rokytnice). Nejsou od sebe daleko, každá je zasazená v trochu jiném přírodním prostředí a nabízí zajímavé pohledy nejen na město.

Projekt vyhlídek vznikal několik let, stavby z oceli opláštěné dubem stojí na svých místech od loňského roku. Ocelová konstrukce je vlastně skládačka, do skal se noří díky speciálním ocelovým kotvám (vrty jsou hluboké až 8 metrů). Zábradlí vyhlídek je opatřené nerezovou sítí.

Od Lišky k Medvědovi

Lišku najdete na první skále, tahle vyhlídka je protáhlá a její konec visící nad propastí má evokovat liščí ocas, který se zvedá nad údolí. Neboli jde o tip pro odvážné. Když bude opravdu pěkně, klidně tady poseďte, u vyhlídky je ještě malá lávka a místo nejen na svačinu.

Kousek odsud, v lese, se schovává robustnější Medvěd, ten zase funguje jako přírodní magnet. Pohledy z něj jsou jiné, při troše štěstí, a když si ráno přivstanete, možná spatříte i srnky. Navíc je tu božský klid.

Od Ovce k Horníkovi

Třetí zastavení se jmenuje Ovce a kdo ví, odkud se sem zatoulala. Stojí jen pár metrů nad zemí, tudíž se na ni nikdo nemusí bát vystoupat, pokud zvládne překonat kovový žebřík.

Nakonec si nechte Horníka, najdete ho na skále, které se podle zdejších horolezců říká Ká pětka. Nejdříve se musíte po krátkém žebříku dostat na lávku a pak zdolat schody, až se vám otevře plošina vyhlídky. Ale mezi námi, i ze schodů vás budou bavit výhledy na krajinu nad řekou.

A co ve městě

Až se vrátíte do Rokytnice, dejte si něco dobrého a pak se projděte po městě. Na Dolním náměstí zaujme budova secesní radnice, postavená na počátku 20. století. Její vyhlídková věž by měla být otevřená ještě v listopadu (kromě neděle). Kdo zdolá 147 schodů, dostane odměnu - pohledy na město, Lysou horu a vrchol Kotel.

V další části města došlo v 90. letech 20. století k urbanistickému vyladění Horního náměstí. Všimněte si souboru jedenácti několikapatrových staveb s podloubím, kdy dřevěné štíty domů evokují tradiční krkonošskou architekturu, kdežto například věžičky a balkony jsou zase blízké alpskému stylu.

V Rokytnici nad Jizerou dále najdete pozdně barokní kostel sv. Michala i řadu kapliček. Nebo muzeum a galerii Starý kravín ve Františkově, kde si všechny generace můžou připomenout, jak se v Krkonoších kdysi žilo. A kdybyste návštěvu horského městečka začínali právě tady, odsud to budete mít k novým vyhlídkám asi 2600 metrů.

Zdroj: hlidkanastrazi.cz, rokytnice.com