Všichni designéři (nejen módní, ale i interiéroví) každoročně vyčkávají na vyhlášení barvy roku, kterou každoročně vyhlašuje institut Pantone. Ten při výběru vždy zohledňuje hned několik faktorů – nejen trendy, ale třeba i náladu společnosti. Protože právě barvy si každý z nás spojuje s určitými emocemi. A jak může kouzelný odstín Viva Magenta vypadat u vás doma?

Viva Magenta jako oslava života

S barvou roku 2023 jste se už jistě setkali u jednoho nejmenovaného mobilního operátora. A nyní ji můžete vidět všude – v módě, ale také v oblasti bydlení. Je to sytě růžová, pokud chcete, purpurová barva, která vyzařuje energii a nadšení. Tato barva přitáhne vaši pozornost svým oslnivým charismatem, energičností, ale také tajemnem. Najdete ji pod kódem 18-1750.

Tato pozoruhodná barvička vás bude vybízet k hravosti, optimismu, vášni a kreativitě. A odkud se vzal její název? Barva Magenta je všem dávno známá. Pantone jí však přidalo také slovo „viva“, které je ve španělsky mluvících zemích spojováno s oslavou života. Inspirací této barvě byla příroda a nádherný karmín.

Jak tuto barvu začlenit do interiéru?

S barvou roku 2023 je to jako se šafránem, nesmíte to s ní přehnat. Aneb jak se říká – dobrého pomálu. Viva Magenta se skvěle hodí pro hru s kontrasty. Jejím protipólem je zelená. Tlumit byste ji však měli zejména světlými pastelovými tóny.

Zdroj: Youtube

Protože je letošní barva roku inspirována přírodou, bude se nejlépe doplňovat právě s přírodními tóny. Ideální jsou khaki zelená, šedá, blankytně modrá, pastelově růžová, šeříková, ale také pískově béžová.

Na doplňcích vypadá nejlépe

Viva Magenta je ideální barvou pro textilní doplňky. Pokud chcete jít s dobou, pořiďte si slušivé dekorativní polštáře, svá okna doplňte o nádherné závěsy, do koupelny dejte hezkou předložku. Tato barva je vhodná na detaily, u větších ploch buďte střídmější.

Zdroj: Westwing, dezeen.com, pantone.com