V dnešním hektickém světě, kdy se každý snaží zvládnout co nejvíce věcí, je dobré mít doma pomocníka, který nám alespoň trošku usnadní práci. A právě excentrická bruska je jedním z nich. Zajímá vás, co všechno s ní dokážete vykouzlit? Čtěte dál!

Jak použít excentrickou brusku krok za krokem? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Na co se používá vibrační bruska?

Vibrační bruska je běžný nástroj, který se používá pro broušení různých povrchů, jako je dřevo, kov nebo plast. Tento typ brusky má brusnou plochu, která se rychle pohybuje ze strany na stranu a má obdélníkový nebo čtvercový tvar. Práce s ní je jednoduchá, ale broušení není tak dokonalé, jak bychom si představovali. A právě tady na scénu vstupuje excentrická bruska!

Co je to excentrická bruska?

Excentrická bruska je vylepšená verze vibrační brusky, která se stala hitem posledních let. Tento nástroj má kruhovou brusnou plochu, která se točí a současně se pohybuje elipticky. Díky tomu dosahuje lepších výsledků, a to rychleji a efektivněji. Rotace způsobuje, že bruska odebírá materiál opravdu rychle, a vibrace zase brání, aby po brusce zůstaly kruhové stopy. Už žádné škrábance ani nerovnosti – s excentrickou bruskou budou vaše projekty vypadat jako z katalogu!

Jak vybrat excentrickou brusku?

Jelikož excentrické brusky se staly hitem, na trhu je nespočet různých modelů. Doporučujeme se zaměřit na následující parametry: síla motoru, průměr brusného kotouče a možnosti regulace otáček. Samozřejmě nezapomeňte na značku – sázet na ověřené výrobce se vždy vyplatí!

Jak brousit bruskou?

Před začátkem broušení si připravte vhodný brusný papír s potřebnou zrnitostí a upevněte jej na brusný kotouč. Při práci s excentrickou bruskou držte nástroj pevně a s rovnoměrným tlakem. Broušení by mělo být vždy prováděno ve více fázích s postupným použitím jemnějšího brusného papíru. To vám zajistí hladký a dokonalý povrch bez škrábanců či nerovností.

Tak co říkáte? Věřte nám, excentrická bruska vás nezklame!

Zdroj: ebert.de, einhell.de, kak-svoimi-rukami.com