Když maminka Veronika se dvěma dcerami (9 a 16 let) oslovila designérku Martinu Kleinovou, moc času nezbývalo. Rodina se potřebovala rychle přestěhovat na novou adresu. Designérka začala na návrhu pracovat v den, kdy byt poprvé viděla, a věci dostaly rychlý spád. Inspirativní realizaci přihlásila do soutěže Interiér roku 2021 v kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. S vybavením a drobnými pracemi včetně sádrokartonové příčky se vešla pod 400 000 korun.

Za pochodu

Byt po rekonstrukci o dispozicích 3 + kk se nachází ve staré pražské zástavbě, ale po proměně jde spíše o 4 + kk, přičemž se důmyslně využila i chodba. Během týdne se instalovala SDK příčka v jednom pokoji, ta je k podlaze přilepená, aby se v budoucnu dala snadno odstranit. Také se řešila světla (většinu vyrobila na míru česká firma Chatta Home), měnily se zásuvky a upravovaly špatně navržené vnitřky zabudovaných skříní, do kterých se nedalo prakticky nic uložit.
Mezitím designérka předvybrala nábytek a dekorace, pak s majitelkou zašla do tří obchodů, kde si Veronika zvolila finální barvy a materiály. „Když jsme vše přivezli a smontovali, rodina se mohla nastěhovat. Nicméně malování, tapetování, šití záclon a závěsů a další práce už probíhaly za pochodu,“ popisuje autorka návrhu.

Souboj s prostorem

Největší změna oproti původnímu stavu je patrná v ložnici, která se příčkou s odhlučněním rozdělila na dva malé pokoje. Příčka místnost přepažuje z větší části, aby zůstal průchozí prostor. Zadní část asi 2,4 x 3,4 m obývá mladší dcera, přední o ploše asi 2,6 x 3,4 patří mamince.

Příjemně i nápaditě

Zvolené barvy a motivy vyplývají ze životních příběhů rodiny. Například obraz s kolibříkem, který visí v ložnici, byl malován přímo pro Veroniku, má pro ni specifický význam. Tento ptáček se objevuje i na tapetě v pokojíku pro dcerku, v němž požadavek na vzdušný a zároveň uzavřený prostor na spaní designérka vyřešila osvětleným baldachýnem. Herní koutek, který se nemusí uklízet, zastupuje deska zavěšená u stropu (stačí ji spustit k zemi, a když je čas na učení u sklápěcího stolu, jednoduše se vytáhne). Pokoj „dva v jednom“ odděluje od zázemí pro starší dceru část chodby, kde vznikla malá pracovna pro maminku.

Interiér roku
Soutěž Interiér roku každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Na základě ohlasů architektů, interiérových designérů, členů poroty, ale i na přání fanoušků na sociálních sítích se pořadatelé rozhodli rozšířit soutěž o kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vítězové sedmého ročníku soutěže budou vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení Living forum, který proběhne 26. 4. 2022 v pražském Doxu. www.interierroku.cz

Co ovlivnily sedačky

Jediné, co rodina měla před stěhováním, byly dvě nově zakoupené pohovky, s jejichž umístěním designérka kvůli jejich velikosti trochu bojovala. Obývák s kuchyní sice není malý, má 4,4 x 5,4 metru, nicméně musela počítat s kuchyňskou linkou ve tvaru písmene L a s nikou vytvořenou na protější stěně. Proto zvolila menší, zato rozkládací jídelní stůl a hledala jiné místo pro klavír, na který hraje celá rodina.
„Našla jsem ho v chodbě, klavír je vidět hned od vstupních dveří, z čehož jsem zkraje nebyla nadšená. Ve finále je to však super nápad. Nikomu nepřekáží, a přitom se neplánovaně stal přirozeným centrem bytu,“ uvádí Martina Kleinová. Stačí za něj jen usednout a hrát. Třeba Ódu na radost.

Tento článek můžete najít také v aktuálním čísle časopisu Dům&Zahrada.