Salát Caprese pochází z italského ostrova Capri. Kromě toho, že jej tvoří tři barvy italské vlajky, je výjimečný nejen svojí výtečnou chutí, ale také snadnou přípravou. Jde o poctu italským surovinám. Ačkoliv se dříve jednalo o pochoutku pro movitější osoby, které ve dvacátém století Itálii využívaly k rekreaci, připravit si jej můžete i u vás doma.
Vzhledem k tomu, že se jedná o lehčí pokrm, doporučujeme vám doplnit jej o další italské pochoutky. Například pizzu a dobré víno či limonádu.
Caprese recept
Budete potřebovat (na 2 až 4 porce):
Velká rajčata, kvalitní mozzarellu (ideálně di bufala), čerstvou bazalku, 2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, pepř, podle chuti trochu balzamikové redukce.
Postup přípravy:
Příprava salátu Caprese je velmi jednoduchá. Na velký talíř rozložte kolečka rajčat (nejlepší jsou masitá rajčata, případně kombinace s cherry rajčaty), na ně plátky mozzarelly. Mezi ně dejte lístky bazalky.
Vše zakápněte olivovým olejem, případně balzamikovou redukcí, přidejte trochu soli a pepře.
Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz