Česnek je již po staletí známý jako zázračný léčivý přípravek. Podle vědeckých poznatků, které můžeme najít třeba na Sciencedirect, obsahuje česnek alicin, jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Kromě toho je česnek bohatý na mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou mangan, vitamin B6, vitamin C, selen, vláknina, vápník, měď, fosfor, draslík, železo a vitamin B1. Pokud chcete být zdraví, rozhodně tuto potravinu zařaďte do svého jídelníčku.

Poslechněte si tři důvody, proč je česnek skvělé antibiotikum:

Zdroj: Youtube

Černý česnek: Superpotravina pro zdraví

Vedle běžného česneku se na trhu objevuje i černý česnek, který je označován za superpotravinu díky svým výjimečným účinkům na lidské zdraví. Mgr. Mikšík v časopise PharmaNEWS upozorňuje na to, že během procesu zrání černého česneku se některé nestabilní sloučeniny, včetně alicinu, mění na stabilnější a lépe vstřebatelné sloučeniny.

Navíc černý česnek obsahuje významné ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny, jako jsou alicin, S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), které jsou silnými antioxidanty s více než 98% biologickou dostupností. Dále obsahuje tuky rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a důležité minerály, jako jsou hořčík, vápník, fosfor a selen.

Zdraví na talíři

Česnek, ať už běžný, nebo černý, je hotový zázrak. Zařaďte ho do svého jídelníčku v různých formách - syrový, vařený, pečený nebo jako černý česnek. Tímto způsobem využijete jeho léčivé látky na maximum!

Zdroj: PharmaNEWS, Sciencedirect.com