Rostliny, kterým se daří ve střední Evropě, nejsou nijak zvlášť jedovaté. V lékařských dokumentacích je popsáno jen velmi málo smrtelných případů způsobených konzumací rostlin v porovnání třeba s houbami. Podle některých pramenů postihují přibližně tři čtvrtiny otrav rostlinami děti do sedmi let. Nejvíc otrav se objevuje koncem léta a na podzim, kdy je naše krajina bohatá na nejrůznější bobule. Mezi dětmi jsou samozřejmě nejzranitelnější batolata od dvou do čtyř let, tedy ve věku, kdy mají tendenci strkat všechno do pusy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Milujeme jedovaté rostliny

Na našem jídelníčku je spousty dobrot, které pocházejí z rostlin, jejichž jiné části jsou jedovaté. Třeba taková oblíbená rajčata mají listy, které mohou způsobit citlivějším osobám kožní problémy. Všichni víme, že z brambor se dá jíst jenom hlíza a všechny ostatní části rostliny jsou nepoživatelné a že plody obsahují nežádoucí solanin. Podobně bychom se měli vyvarovat konzumace rebarborových listů, které jsou na rozdíl od chutných řapíků také nejedlé.

Co je jedovaté, bývá nechutné

Většina rostlin jedovatých pro lidi má dosti odpornou chuť. Po rozžvýkání jsou hořké, takže si na nich nijak moc nepochutnáme a intuitivně je vyplivneme. Některé jedovaté látky se naopak neutralizují sušením nebo nějakou tepelnou úpravou. Pokud přeci jen nějakou nežádoucí rostlinu sníme, tělo se nebezpečných látek většinou ochotně zbavuje. Autorka textu se otrávila ve věku čtyři roky plody bezu černého. Následné zvracení jí zůstalo ve vzpomínkách jako předehra k umírání. Z otravy se do rána vyspala, ale k výrobkům z černého bezu a k jeho typické vůni již nikdy nenašla láskyplný vztah.

Co se může stát

Toxické působení rostlin se často projevuje na kůži a po vystavení slunečnímu záření se může ještě zhoršit. Problémy hrozí, pokud si rukama, kterýma jsme sahali na nějaké jedovaté rostliny, mneme oči. A konečně pozor na různé cibuloviny. Sněženky nebo narcisy nejsou na našich talířích vůbec vítány. Jejich cibule mohou škodit, pokud jsou uloženy příliš blízko potravin.

Pokud máte malé děti, čtěte náš seriál a v parcích a na hřištích se vždy podívejte, čím je zahradní architekti ozdobili, zdali není záhodno se některým keřům nebo květinám vyhnout.