Jaké rány je třeba ošetřit?

Jaké řezy je potřeba ošetřovat? Na to existuje vcelku jednoduchá pomůcka. Téměř všechny řezy, vyjma velmi malých (kdy je průměr uříznuté větve menší než jeden centimetr), je žádoucí ošetřit.

Řezem totiž zasáhneme do fyziologické činnosti rostliny a dočasně ji oslabíme. Je tak potřeba jí pomoci. Také platí, že čím větší průměr řez má, tím vyšší je šance, že se do stromu bez správného ošetření dostane nějaká choroba.

Samotný řez je vhodné provést ostrým nástrojem. Pokud se nechcete spoléhat pouze na vlastní sílu, můžete zkusit elektrické či akumulátorové kousky.

Na ovocné stromy zkuste stromový balzám

Rány lze po řezu ošetřit různými přípravky. Prvním z nich je stromový balzám, který je vhodný především pro ovocné stromy. Ten lze zakoupit v hobbymarketech nebo na internetu. Záleží na specifikách konkrétní značky, ale povětšinou lze tyto balzámy využívat celoročně, protože jsou odolné i vůči nižším teplotám.

Balzámy nanášejte stěrkou nebo štětečkem. Látka zaschne do několika hodin, proto je dobré tuto činnost nechat na den, kdy nemá pršet. Po zaschnutí vznikne na ráně nelepivá vrstva, která chrání strom před vysycháním a různými nemocemi.

Oblíbený je také štěpařský vosk

Podobným přípravkem je štěpařský vosk. Tato žlutohnědá polotuhá pasta směsi včelího vosku a přírodních pryskyřic není tak odolná vůči nižším teplotám jako stromový balzám. Vosk je zpravidla roztíratelný při teplotě nad 15 stupňů.

Nevýhodou vosku je, že na ranách s větším průměrem může po delší době začít praskat a odloupnout se.

V neposlední řadě můžete vyzkoušet latex určený pro venkovní účely. Ten lze užít v kombinaci s fungicidem a růstovým práškovým stimulátorem. Ochrana však není zpravidla tak kvalitní.

Zdroj: Youtube

Zdroje: nkz.cz, ovocnarstvi.eu, abecedazahrady.cz, pestik.cz