Okapy je vhodné čistit alespoň dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Na jaře se do čištění pusťte ve chvíli, kdy roztají poslední zbytky sněhu. Na podzim zase v době, než sníh napadne. Pokud máte dům v blízkosti stromů či poletujících ptáků, je vhodné čistit okapy častěji. A jak na to?

Jak vyčistit okapy rukama?

Čištění okapů rukama je náročné jak fyzicky, tak i časově. Výsledek je však precizní. A jak na to? Vylezte si na žebřík a hrubé nečistoty z okapů vyberte za pomoci smetáčku, rukou či lopatky. Na odpad si připravte kyblík, abyste neměli nepořádek kolem celého vašeho domu. Po vyklizení okap propláchněte vodou.

Použijte čisticí nástavec

Tato metoda je také „ruční“, ale méně se při ní nadřete. Pomoci vám mohou čističe okapů, které mají na jednom konci smetáček, na druhém škrabku. Nástavec nasadíte na teleskopickou tyč, použít můžete také koště. Protože je tyč dlouhá, nemusíte lézt na žebřík, pohybujete pouze tyčí.

Na žebřík vám však vylézt doporučujeme, minimálně ve chvíli, kdy budete chtít okap zkontrolovat. Nakonec doporučujeme opět propláchnout vodou.

Robotický čistič okapů

Tato metoda je pohodlnější, ale dražší. Na trhu je spousta robotických čističů, které práci udělají za vás. Jde o malý stroj, který vložíte do okapu a spustíte. Ten pomalu pojede a nečistoty z okapu odstraní.

Zdroj: mall.cz, geomall.cz