Bábovka je dokonalý moučník v mnoha směrech – její příprava není příliš složitá, těsto lze ochutit nejrůznějšími ingrediencemi a navíc krásně vypadá. Spolu s kynutými buchtami patří ke klasikám české kuchyně a recept na ni najdete v každé rodinné kuchařce. Peče se olejová, tvarohová, ořechová, mramorová, citronová, maková, kávová, rumová, kokosová – možností je opravdu nepřeberně.
Víte, kdo je královnou mezi bábovkami? Samozřejmě ta císařská z Vídně. Podívejte se, jak ji upéct:
Na co si dát pozor?
Příprava bábovky je poměrně snadná, má však svá pravidla, kterých se vyplatí držet. Pokud se vám někdy stalo, že se bábovka po vytažení srazila a z nadýchaného moučníku se stala zdrclá mazlavá hmota, možná jste udělali některou z následujících chyb:
- Základem všeho je pokojová teplota všech ingrediencí – alespoň 30 minut před pečením proto vyndejte vše potřebné z ledničky.
- Důležité je také důkladně vyšlehat vejce s cukrem do husté bílé pěny – ručně to bude trvat přibližně 10 minut, s elektrickým šlehačem si dobu výrazně zkrátíte.
- Pokud si recept žádá přípravu bílkového sněhu, musí být hladký a pevný. Do těsta ho zapracujte stěrkou tak, že těsto kolem něj budete opatrně obalovat, dokud se obě hmoty nespojí.
- Myslete také na promíchání mouky s kypřicím práškem – nejlepší je obě suroviny společně prosít. Hotové těsto nenechte dlouho čekat – jakmile má správnou konzistenci, ihned ho nalijte do předem vymazané a vysypané formy a vložte do předehřáté trouby.
- Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby nedocházelo k výkyvu teploty.
Babiččina šlehačková bábovka
Čas přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 1 kelímek smetany ke šlehání (200 g)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- máslo
- hrubá mouka na vymazání formy
Příprava:
1) Vejce a šlehačku vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem.
2) Troubu předehřejte na 170 ºC.
3) Formu vymažte máslem tak, aby tenká vrstva pokryla všechny záhyby i středový komínek. Poté ji vysypte hrubou moukou.
4) Mouku prosejte do mísy společně s práškem do pečiva.
5) Oddělte žloutky od bílků.
6) V misce vyšlehejte žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
7) Poté střídavě po částech přidávejte do žloutkové směsi mouku a smetanu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
8) Připravené těsto vlijte do vymazané formy a vložte do trouby.
9) Po 15 minutách snižte teplotu na 160 ºC a pečte dalších 30 minut.
10) Ke konci pečení zapíchněte do bábovky špejli – pokud na ní neulpí vlhké těsto, je hotová.
11) Po vyjmutí z trouby bábovku nechte 15 minut odpočívat. Poté na formu položte talíř, otočte a bábovku vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Čtěte také
Čtěte také
Máte hrušky? Udělejte z nich geniální koláč
Zdroj: region.rozhlas.cz, www.vareni.cz