Bábovka je dokonalý moučník v mnoha směrech – její příprava není příliš složitá, těsto lze ochutit nejrůznějšími ingrediencemi a navíc krásně vypadá. Spolu s kynutými buchtami patří ke klasikám české kuchyně a recept na ni najdete v každé rodinné kuchařce. Peče se olejová, tvarohová, ořechová, mramorová, citronová, maková, kávová, rumová, kokosová – možností je opravdu nepřeberně.

Víte, kdo je královnou mezi bábovkami? Samozřejmě ta císařská z Vídně. Podívejte se, jak ji upéct:

Na co si dát pozor?

Příprava bábovky je poměrně snadná, má však svá pravidla, kterých se vyplatí držet. Pokud se vám někdy stalo, že se bábovka po vytažení srazila a z nadýchaného moučníku se stala zdrclá mazlavá hmota, možná jste udělali některou z následujících chyb:

  • Základem všeho je pokojová teplota všech ingrediencí – alespoň 30 minut před pečením proto vyndejte vše potřebné z ledničky.
  • Důležité je také důkladně vyšlehat vejce s cukrem do husté bílé pěny – ručně to bude trvat přibližně 10 minut, s elektrickým šlehačem si dobu výrazně zkrátíte.
  • Pokud si recept žádá přípravu bílkového sněhu, musí být hladký a pevný. Do těsta ho zapracujte stěrkou tak, že těsto kolem něj budete opatrně obalovat, dokud se obě hmoty nespojí.
  • Myslete také na promíchání mouky s kypřicím práškem – nejlepší je obě suroviny společně prosít. Hotové těsto nenechte dlouho čekat – jakmile má správnou konzistenci, ihned ho nalijte do předem vymazané a vysypané formy a vložte do předehřáté trouby.
  • Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby nedocházelo k výkyvu teploty.

Babiččina šlehačková bábovka

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (200 g)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo
  • hrubá mouka na vymazání formy

Příprava:

1) Vejce a šlehačku vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem.

2) Troubu předehřejte na 170 ºC.

3) Formu vymažte máslem tak, aby tenká vrstva pokryla všechny záhyby i středový komínek. Poté ji vysypte hrubou moukou.

4) Mouku prosejte do mísy společně s práškem do pečiva.

5) Oddělte žloutky od bílků.

6) V misce vyšlehejte žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

7) Poté střídavě po částech přidávejte do žloutkové směsi mouku a smetanu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

8) Připravené těsto vlijte do vymazané formy a vložte do trouby.

9) Po 15 minutách snižte teplotu na 160 ºC a pečte dalších 30 minut.

10) Ke konci pečení zapíchněte do bábovky špejli – pokud na ní neulpí vlhké těsto, je hotová.

11) Po vyjmutí z trouby bábovku nechte 15 minut odpočívat. Poté na formu položte talíř, otočte a bábovku vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

Čtěte také

Ke kávě i na snídani. Hruškový koláč se skořicí a citronovou kůrou vám zpříjemní den.

Čtěte také

Máte hrušky? Udělejte z nich geniální koláč

Zdroj: region.rozhlas.czwww.vareni.cz