Zjistěte, kterou zeleninu si mohou cukrovkáři bez obav dopřát, a kterou by měli naopak raději omezit.

Cukrovkářská dieta je opředená mnoha mýty. Které to jsou? A co je na nich pravdy? Vše v krátkém videu:

Zdroj: Youtube

Zelenina na talíři diabetiků

Zelenina je pro diabetiky základní složkou jídelníčku. Nejlepší je nízkokarbová a nízkokalorická zelenina, jako je květák, zelí, špenát. Ty mají opravdu málo sacharidů.

Nezapomeňme ale také třeba na listovou zeleninu, jako je špenát či brokolice. Ta je pro diabetiky skvělou volbou díky svému vysokému antioxidačnímu potenciálu.

Mrkev a rajčata: Ano, či ne?

I když mrkev obsahuje poměrně velké množství cukru, díky obsahu prospěšných antioxidantů, jako jsou lykopeny a karotenoidy, je pro diabetiky také vhodná. Stejně tak rajčata, která obsahují tytéž antioxidanty. Záleží však na zpracování – svědčit vám bude hlavně zelenina vařená v páře nebo dušená. Pokud váháte, jak ji do jídelníčku zařadit, zkuste třeba rybí filet a vařený zeleninový mix z mrkve, hrášku a brokolice.

Ovoce a zelenina: Kombinace pro zdraví

Zelenina a ovoce s nízkým obsahem cukru tvoří základ jídelníčku diabetiků. Ovoce je vhodné na svačinu, zeleninu si můžeme dopřát v průběhu celého dne. Zelenina by měla být co nejčastěji konzumována jako příloha k hlavním jídlům, přičemž doporučujeme zejména košťálovou zeleninu. Kombinace ovoce a zeleniny s nízkým obsahem cukru nejenže pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou, ale také poskytuje tělu nezbytné vitaminy, minerály a antioxidanty.

Zdroj: alfafit.cz, American Diabetes Association