Lyžařský areál Donovaly leží na Slovensku, na území dvou národních parků. To zní poněkud bombasticky, ale je to pravda. Do Donoval se dostanete z Banské Bystrice nebo z Ružomberoku. Na obě strany je to necelých třicet kilometrů. S těmi dvěma národními parky je to následovně. Nevelké středisko protíná silnice a na jedné straně je Velká Fatra a na druhé straně Nízké Tatry. Výsledkem je krásná příroda.

ČTĚTE TAKÉ:

Lyžovačka pro velké

V Donovalech mají úžasné iglú, ale než se do něj vrhnete, mohli byste se ještě trochu projet po kopcích. Kdo lyžuje rád a trochu sportovně, nechť se vydá na Novou Hoĺu. Jezdí tady neobvyklé přepravní zařízení, které se jmenuje telemix. Na laně se střídají kabinky a sedačky, takže si podle své momentální chuti a také podle počasí můžete vybrat cestu v teple nebo s rozhledem. Pořádná sjezdovka je tu vlastně jen jedna, s malou odbočkou k postrannímu vleku. Celý kopec je porostlý bukovými lesy. To působí vcelku exoticky, protože většinou lyžujeme ve společnosti smrků. Tak je to i na protějším kopci.

Radovánky pro malé

Kdo má děti, a to nejrůznějšího věku, může si to namířit rovnou na Záhradiště. Kopec s mírňoučkým sklonem má několik vleků a jednu sedačkovou lanovku, pod nimiž se kříží jednoduché sjezdovky označené jako modré. Je tu ovšem také snowpark, který podle slovenských snowboardových portálů získal hodnocení jako nejlepší. Ti nejmenší uvítají návštěvu Fun Parku. Mimo instruktorů je tady několik maskotů: Dodo, Lulu, Brumík a myšáci, kterým se ovšem slovensky říká mile myšiaci.

Po práci legraci

Kdo utišil své svědomí nějakým fyzickým výkonem, jistě uvítá návštěvu iglú, tedy Ice Campu. Celý den tady za ledovým barem prodávají nejrůznější nápoje milí mladí barmani. Soustava několika ledových staveb je navzájem propojena, takže tu najdete venkovní bar, vnitřní bar, ale také místnost, kde si můžete ke konzumaci třeba lehnout. A kdo má dobrodružnější povahu, může tady i přespat. Nejspíš uvidíte, že to dobrodružství je spíš požitek. Před „spacím iglú“, kde je ledové lůžko pro čtyři osoby vyložené kožešinami, je totiž také vířivka. Nocování v iglú se platí paušálně „za pokoj“, takže tam v žádném případě nemusíte být ve čtyřech. Otevřeno je každý den s výjimkou pondělka, kdy se provádí údržba, respektive se leští ledové hrany barů.