Dominantou Plzně je náměstí Republiky s katedrálou svatého Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v České republice. Nedaleko od náměstí najdete Velkou synagogu, která díky své unikátní akustice slouží také jako koncertní sál. Přehlédnout ji opravdu nejde – je třetí největší svého druhu v celé Evropě. Obě památky byly nedávno zrekonstruovány a při jejich návštěvě můžete využít komentované prohlídky.

Podívejte se, co zajímavého můžete v Plzni také vidět:

Zdroj: Youtube

Návštěva unikátních interiérů

Pokud patříte k milovníkům nadčasové architektury, nenechte si ujít prohlídku interiérů Adolfa Loose. Jeden z nejvýznamnějších středoevropských architektů vytvořil v Plzni počátkem 20. století soubor jedinečných bytových interiérů, které patří ke skvostům v celoevropském kontextu. Pravidelné prohlídkové trasy vás provedou čtyřmi unikátními prostory – jedná se o byt manželů Krausových, byt Voglových, Brummelův dům a nedávno otevřenou Semlerovu rezidenci. Podrobnosti a možnost rezervace vstupenek najdete na www.adolfloosplzen.cz.

Pivní experimenty

Pivo k Plzni neodmyslitelně patří, poznat ho však můžete i z trochu jiné stránky. Zajímavou zkušenost nabízí například experimentální pivovar Proud, který najdete v budově bývalé elektrocentrály přímo v areálu Plzeňského prazdroje. Čeká vás fundovaná prohlídka zakončená degustací řemeslných piv. Zaujmout by vás mohla i návštěva Pivovarského muzea či pivních lázní pivovaru Purkmistr. Vyzkoušet můžete hned několik druhů koupelí včetně pivní a chmelové.


Děti vítány!

Ratolesti vezměte do plzeňské zoo a užijte si sokolnické ukázky i komentované krmení tučňáků, vlků nebo želv. Nově je zde k vidění také unikátní pár zmije pavoučí, kterou nenajdete v žádné jiné zoo na světě. Sázkou na jistotu je centrum Techmania, které se nachází v bývalých průmyslových halách plzeňské Škodovky. Interaktivní exponáty i stálé expozice včetně 3D planetária zabaví malé děti, teenagery i dospělé.


Na skok z města

Pokud vám to čas dovolí, zajeďte si na výlet do Starého Plzence a spojte návštěvu města s výstupem k rotundě svatého Petra a Pavla – nejstarší celistvě dochované církevní památce v České republice. Prohlédnout si můžete také kaolinový důl v obci Nevřeň, v němž se natáčela pohádka Čertí brko. Důl má v hloubce několik desítek metrů a pod zemí čítá až 1 300 metrů podzemních chodeb. Pro návštěvníky je aktuálně zpřístupněno asi 700 metrů, některé chodby jsou až deset metrů široké. Další tipy na zajímavá místa a akce v Plzni a okolí můžete najít na visitplzen.eu.


Zdroj: visitplzen.eu, kudyznudy.cz, plzen.eu, rozhlas.cz